Primeur Hilgers bezorgt FC Twente eerste zege op Heracles sinds 2017

Voor het eerst in vier jaar tijd heeft FC Twente de derby met Heracles Almelo gewonnen. In een sfeervolle Grolsch Veste had de thuisploeg vrijdag aan het eerste Eredivisie-doelpunt van Mees Hilgers genoeg voor een krappe overwinning.

FC Twente
FC Twente
1 - 0
Heracles Almelo

Ten opzichte van het uitduel met PSV (5-2 verlies) keerden Wout Brama, Lars Unnerstall, Giovanni Troupée en Dimitris Limnios bij FC Twente terug in de ploeg. Frank Wormuth hield bij Heracles Almelo vast aan de elf namen die koploper Ajax vorige week in eigen huis op 0-0 hielden, maar de Duitse oefenmeester moest zijn plannen na nog geen vijf minuten spelen alweer herzien.

Hartstochtelijk gesteund door de fanatieke aanhang schoot FC Twente uit de startblokken. Uitgerekend Mees Hilgers, die nog nooit scoorde in de Eredivisie, stond bij de tweede paal op de goede plek om een rebound van dichtbij binnen te tikken (1-0). Gesterkt door het snelle doelpunt denderde de ploeg van Ron Jans in het vervolg van de eerste helft over Heracles heen.

'Ajax-tactiek' Heracles
Na een half uur spelen stapte Wormuth van de 'Ajax-tactiek' af en haalde Navajo Bakboord naar de kant. Invaller Ismail Azzaoui nam voorin de positie over van Noah Fadiga, die terugkeerde op de rechtsbackpositie. De omzetting van Heracles sorteerde aanvankelijk weinig effect, maar vlak voor rust waren de bezoekers uit het niets dicht bij de gelijkmaker. Doelman Lars Unnerstall had echter een passend antwoord op een afstandsschot van Rai Vloet.

De nummer 10 van Heracles kreeg ook na rust een serieuze kans, maar zag zijn inzet net naast het doel van FC Twente verdwijnen. Vlak daarna sloeg de vlam even in de pan, toen Michal Sadílek een spijkerharde tackle inzette. De Tsjech mocht niet klagen dat zowel scheidsrechter Dennis Higler als de VAR het bij een gele kaart lieten. In het daaropvolgende opstootje kregen ook Ricky van Wolfswinkel en Kaj Sierhuis geel.

Reflex Blaswich
In de slotfase van de derby bleef het spannend. FC Twente behield het veldoverwicht, Heracles loerde op de counter. Twente was nog het dichtst bij een doelpunt, maar met een katachtige reflex voorkwam Janis Blaswich dat Daan Rots de derby tien minuten voor tijd in het slot gooide. Door de overwinning klimt FC Twente naar de zesde plaats, Heracles Almelo blijft dertiende.