Premier League-record Henry niet veilig voor assistkoning De Bruyne

Reacties

Kevin De Bruyne is hard op weg om een jaren oud Premier League-record van Thierry Henry te verpulveren. Zaterdag kan de Belg tegen Southampton al historie schrijven.

Premier League-record Henry niet veilig voor assistkoning De Bruyne
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
2 - 1
Southampton
Southampton

De Bruyne bewijst dit seizoen opnieuw zijn status als 'Koning Assist' en heeft na tien speelronden al negen doelpunten van Manchester City direct voorbereid. Als de middenvelder zaterdag tegen Southampton opnieuw een assist op zijn naam schrijft, is hij de speler die het snelst in de dubbele cijfers terecht is gekomen in de Premier League. Cesc Fàbregas (2014/15) en Mesut Özil (2015/16) hadden twaalf speelronden nodig voor tien assists.

Fàbregas en Özil eindigden uiteindelijk op negentien en achttien assists en kwamen daarmee nét tekort voor het Premier League-record van Thierry Henry. De Arsenal-legende was in het seizoen 2002/03 bij twintig competitiedoelpunten de aangever. Bij een assist tegen Southampton zit De Bruyne dus al op de helft van het record van Henry, die in 2002 na tien speelronden pas vier assists op zijn naam had staan. Vijf minder dan De Bruyne op dit moment.

Als De Bruyne in dit tempo doorgaat, is het record van Henry niet veilig meer. In het seizoen 2016/17 deed de spelmaker van Manchester City ook al een poging om het record van Henry over te nemen. Hij begon het voetbaljaar toen nog met 'slechts' vijf assists in de eerste tien speelronden, maar sloot het seizoen af met negen beslissende passes in de laatste tien wedstrijden en eindigde op achttien assists.

Southampton lijkt een ideale tegenstander te zijn voor De Bruyne om in de dubbele cijfers terecht te komen. Het zelfvertrouwen van The Saints is bijzonder klein, na de 0-9 nederlaag van vorige week tegen Leicester City. Midweeks speelden City en Southampton ook al tegen elkaar, in het toernooi om de League Cup. De B-ploeg van City, dus zonder De Bruyne, won dit duel met 3-1.

Speler Seizoen Totaal Assists na tien speelronden
01. Thierry Henry 2002/03 20 4
02. Cesc Fàbregas 2014/15 19 9
03. Mesut Özil 2015/16 18 7
04. Frank Lampard 2004/05 18 5
05. Kevin De Bruyne 2016/17 18 5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.