'Premier League-rechten leveren duizelingwekkend bedrag op'

Reacties

In Nederland is het sinds de intrede van Viaplay de normaalste zaak van de wereld dat alle wedstrijden uit de Premier League live te zien zijn, maar in het Verenigd Koninkrijk zelf is de situatie anders. En dat blijft de komende jaren zo, ook nu er een nieuwe deal is die naar verluidt acht miljard euro waard is. 

'Premier League-rechten leveren duizelingwekkend bedrag op'
© Pro Shots

Maandag werd bekend dat de rechten tussen 2025 en 2029 twee van de huidige aanbieders blijven: Sky Sports en TNT Sports brengen de Premier League in de Britse huiskamers, Amazon vanaf dan niet meer. Er komen ook meer speelmomenten: naast de allang ingeburgerde maandagavond, wordt de vrijdagavond ook een meer gebruikelijke speelavond in Engeland. Sowieso gaat het aantal live-wedstrijden flink omhoog, maar een oude regel blijft van kracht.

Om te voorkomen dat clubs entreegeld mislopen van toeschouwers die ervoor kiezen om thuis of in de pub te kijken, is tientallen jaren geleden al de zogenaamde '3pm black-out' ingesteld, een verbod om voetbal op televisie uit te zenden dat van kracht is tussen 14.45 en 17.25 Britse tijd op zaterdagmiddag. Zodoende kunnen Premier League-wedstrijden op het klassieke Britse aanvangstijdstip van 15.00 in ongeveer alle landen van de wereld bekeken worden, behalve in het Verenigd Koninkrijk.

Op die regel is veel kritiek – de toch al lucratieve uitzendrechten zouden op slag nóg een stuk waardevoller worden als die regel wordt losgelaten, maar in elk geval tot 2029 komt er dus geen verandering in. Over geld is toch al geen klagen: de rechten leveren nu volgens Britse media een kleine acht miljard euro op voor vier jaar. 

Bekijk hier al onze video's
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.