Portugal naar EK ondanks goal Hancko, ook ticket voor België

België en Portugal zijn zeker van deelname aan het EK 2024 van komende zomer. Beide landen boekten vrijdagavond een zege, waardoor een plek bij de eerste twee in de poule ze niet meer kan ontgaan.

België

Bondscoach Domenico Tedesco koos in de wedstrijd tegen nummer twee in de poule Oostenrijk voor een bijzonder aanvallend ingesteld elftal. Niet alleen stond spits Romelu Lukaku in de basis, maar daarnaast ook aanvallers Jérémy Doku, Dodi Lukebakio en voormalig Vitesse-speler Loïs Openda. En die aanvallende spelopvatting betaalde zich al binnen een kwartier uit.

Lukebakio kwam na ruim elf minuten met een imposante versnelling op de proppen en al vallend werkte hij de openingstreffer binnen in de verre hoek. Voor de buitenspeler was het de eerste interlandtreffer in zijn loopbaan. In de tweede helft verdubbelde hij die productie toen een getoucheerd afstandsschot binnenviel. De 0-3 kwam op naam van Lukaku, die het eindstation was van een vlijmscherpe counter.

Via een schot binnenkant paal van Konrad Laimer en een rake strafschop van Marcel Sabitzer deed Oostenrijk nog wel wat terug, maar de nederlaag was niet meer te voorkomen (2-3). Eerder op de avond had Azerbeidzjan een 2-0 zege geboekt op Estland. Daardoor kunnen alleen Zweden en Azerbeidzjan de Oostenrijkers nog bedreigen in de strijd om plek twee.

Luxemburg

Ook Portugal kan de reis naar Duitsland van komende zomer vast plannen. De Portugezen hadden weinig moeite met concurrent Slowakije, waar Dávid Hancko, Robert Bozeník (ex-Feyenoord) en Stanislav Lobotka (ex-Ajax) in de basis stonden. In de eerste helft zorgde Bruno Fernandes er met een slim balletje voor dat Gonçalo Ramos de 1-0 kon binnenkoppen.

Tien minuten later kreeg Portugal een penalty mee na een handsbal van Denis Vavro. Cristiano Ronaldo zag zijn kans schoon en verdubbelde de voorsprong. In de tweede helft bracht Hancko het geloof bij de Slowaken voor even weer terug met een rake pegel vanaf een meter of twintig. Drie minuten later zorgde Ronaldo met een intikker voor de 3-1.

Slowakije kwam tien minuten voor tijd opnieuw terug in de wedstrijd. Lobotka schoot de bal van afstand fraai in de bovenhoek (3-2), maar daar bleef het ook bij in Porto. In groep J speelde IJsland verder nog gelijk tegen Luxemburg met 1-1, waardoor beide landen nog (stiekem) mogen hopen op het EK.