Portret WK-deelnemer Ivoorkust

Voetbal International belicht met portretten de verschillende WK-deelnemers.

Portret WK-deelnemer Ivoorkust


Ivoorkust plaatste zich eenvoudig voor het WK door beide groepsfases als winnaar af te sluiten. In de eerste kwalificatieronde eindigde het land als eerste voor Mozambique, Madagascar en Botswana en in de volgende groepsfase maakte Ivoorkust zijn favorietenrol meer dan waar. Alleen de eerste wedstrijd bij Malawi werd met een gelijkspel afgesloten (1-1), maar de overige vijf duels brachten alle een overwinning. Ivoorkust werd dus groepswinnaar, met grote voorsprong op Burkina Faso, Malawi en Guinee.

De Zweed Sven-Göran Eriksson (Torsby, 5 februari 1948) werd op 29 maart van dit jaar aangesteld als nieuwe bondscoach van Ivoorkust. De 62-jarige oefenmeester is de opvolger van de Bosniër Vahid Halilhodzic, die op 28 februari 2010 zijn ontslag kreeg na tegenvallende prestaties op het toernooi om de Afrika Cup. De ervaren Eriksson, die op clubniveau de Europese topclubs Benfica, AS ROma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio Roma en Manchester City onder zijn hoede had, was eerder als bondscoach werkzaam voor Engeland (2001-2006) en Mexico (2008-09). Zijn laatste functie voordat de Ivoriaanse bond hem aanstelde als keuzeheer was die van algemeen directeur bij de Engelse vierdeklasser Notts County.

Doel Boubacar Barry (Lokeren, Bel), Aristide Zogbo (Maccabi Netanya, Isr), Daniel Yeboah (ASEC Abidjan, Ivo).

Verdedigers Souleymane Bamba (Hibernian, Sco), Arthur Boka (VfB Stuttgart, Dui), Guy Demel (Hamburg SV, Dui), Emmanuel Eboué (Arsenal, Eng), Steve Gohouri (Wigan Athletic, Eng), Siaka Tiéné (Valenciennes, Fra), Kolo Touré (Manchester City, Eng), Benjamin Brou Angoua (Valenciennes, Fra).

Middenvelders Jean-Jacques Gosso Gosso (Monaco, Fra), Emmanuel Koné (International Curtea Arges, Roe), Gervinho (Lille, Fra), Romaric (Sevilla, Spa), Cheick Tioté (FC Twente, Ned), Yaya Touré (FC Barcelona, Spa), Didier Zokora (Sevilla, Spa).

Aanval Aruna Dindane (Lekhwiya, Qat), Seydou Doumbia (Young Boys Bern, Zwi), Didier Drogba (Chelsea, Eng), Salomon Kalou (Chelsea, Eng), Abdul Kader Keita (Galatasaray,Tur).

Didier Drogba scoorde op 10 juni 2006 het eerste doelpunt ooit voor Ivoorkust op een WK. Ondanks de treffer van de Chelsea-spits verloor Ivoorkust met 2-1 van Argentinië en strandde het in de groepsfase. Drogba was ook tijdens de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 van grote waarde voor De Oranje Olifanten, hij scoorde liefst zes keer. Op clubniveau is de 31-jarige spits bezig aan zijn zesde seizoen bij Chelsea, waar hij via Le Mans, Guingamp en Olympique Marseille terechtkwam.

Ivoorkust neemt komende zomer voor de tweede keer deel aan de eindronde van een WK. In 2006 debuteerde het land tijdens het toernooi in Duitsland, waar Nederland een van de tegenstanders was in Groep C. Ivoorkust verloor de eerste twee wedstrijden van Argentinië en Nederland (beide 2-1), het derde groepsduel werd - mede door twee treffers van Aruna Dindane - met 3-2 gewonnen van Servië. De drie punten die Ivoorkust vergaarde waren echter niet genoeg om de knock out-fase te bereiken.

Jaar W-G-V Prestatie
2006 1 - 0 - 2 Eerste ronde


Bekijk hier al onze video's