Polen neemt dankzij doelpuntenmachine Lewandowski voorschot op EK-ticket

Reacties

In Groep G van de EK-kwalificatie heeft Polen een volgende stap gezet richting rechtstreekse plaatsing, met dank aan vedette Robert Lewandowski. Tegelijkertijd wordt de strijd om het tweede EK-ticket in deze poule alleen maar spannender.

Polen neemt dankzij doelpuntenmachine Lewandowski voorschot op EK-ticket
© Pro Shots
Letland
Letland
0 - 3
Polen
Polen

Voor koploper Polen stond er donderdagavond een bezoekje aan hekkensluiter Letland op de rol, een wedstrijd die in het teken stond van kwalificatie-eerherstel. Nadat de eerste vier duels allemaal de volle drie punten hadden opgeleverd, werd in de twee vorige wedstrijden (2-0 nederlaag bij Slovenië, 0-0 tegen Oostenrijk) slechts één puntje gepakt. In Riga boekte Polen weer eens een overwinning, de zege kreeg al vroeg gestalte.

Het zal geen verrassing zijn dat het Lewandowski was die de score opende. Hij kreeg de bal na nog geen negen minuten fraai mee van Sebastian Szymański en schoof de 0-1 koeltjes binnen. Daarmee kwam hij voor de zevende wedstrijd op rij (voor club én land) tot scoren. De laatste keer dat de goalgetter géén doel trof, was een maand geleden, tijdens de eerder genoemde interlands tegen Slovenië en Oostenrijk. Net als in de afgelopen zeven wedstrijden wist hij overigens ook in de vier wedstrijden vóór dat tweeluik minimaal één keer te scoren.

Dat die twee doelpuntloze wedstrijden slechts incidenten waren, bewees Lewandowski donderdag nog maar eens. Na een klein kwartiertje stond hij op de goede plek om een voorzet van Kamil Grosicki binnen te schieten voor 0-2. Het is sowieso een bijzonder productief seizoen voor Lewa: hij maakte al elf goals in zeven competitieduels en in de Champions League trof hij drie keer doel in twee wedstrijden.

Om het allemaal nog wat mooier te maken zorgde hij (nogmaals op aangeven van Grosicky) in het laatste kwartier ook voor de 0-3 eindstand. Door de overwinning staat Polen nu op zestien punten uit zeven duels, waarmee plaatsing voor het EK nu wel bijzonder dichtbij is.

Oostenrijk
Oostenrijk
3 - 1
Israël
Israël

Dat geldt nog niet voor de achtervolgers, al deed Oostenrijk wel goede zaken. Daarvoor moest het Alpenland zich wel terugknokken van een achterstand, de 0-1 van Eran Zahavi was schitterend. Hij kapte zich op de rand van de zestien vrij, om vervolgens de openingsgoal via de paal binnen te rammen. Lang bleef die voorsprong echter niet staan: Marko Arnautovic speelde de bal behendig door op Valentino Lazaro, die simpel de gelijkmaker liet aantekenen. 

Net zoals de 0-1 was ook de 2-1 bijzonder fraai, de handtekening onder die goal kwam van verdediger Martin Hinteregger. Hij controleerde een voorzet knap en schoot de 2-1 hard tegen de touwen. Het slotakkoord was voor Marcel Sabitzer, waardoor de Oostenrijkers met nog drie duels te gaan de belangrijkste belager van Polen zijn.

Noord-Macedonië
Noord-Macedonië
2 - 1
Slovenië
Slovenië

Achter de usual suspects in Groep E heeft ook Noord-Macedonië echter nog volop uitzicht op een plaatsbewijs voor het EK, met dank aan een thuiszege op concurrent Slovenië. De talentvolle Elif Elmas (die speelt voor Napoli) opende de score kort na rust en deed er na driekwart wedstrijd een schepje bovenop: 2-0. Daardoor staat Noord-Macedonië precies gelijk met Slovenië (dat via Josip Ilicic diep in de blessuretijd nog de eer redde), Israël lijkt gezien.

EK-kwalificatie

Stand Groep G EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Polen
10
8
1
1
18-5
+13
25
2
Oostenrijk
10
6
1
3
19-9
+10
19
3
Noord-Macedonië
10
4
2
4
12-13
-1
14
4
Slovenië
10
4
2
4
16-11
+5
14
5
Israël
10
3
2
5
16-18
-2
11
6
Letland
10
1
0
9
3-28
-25
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.