Plet goud waard, Sneijder helpt Galatasaray aan winst

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Het RC Genk van trainer Mario Been heeft in eigen huis moeizaam gewonnen van SC Lokeren • Benjamin Mokulu zette de bezoekers voor rust op voorsprong, maar een gouden wissel van Been zorgde voor de ommekeer • Drie minuten na zijn invalbeurt zorgde Glynor Plet in de 65ste minuut voor 1-1 en zes minuten voor tijd maakte Anele Ngongca de winnende treffer voor Genk •

• In de play-offs voor degradatie boekte Cercle Brugge een overwinning op bezoek bij Beerschot AC • Na het ontslag van trainer Foeke Booy is Cercle nu op gelijke hoogte gekomen met Beerschot, waardoor een vijfde wedstrijd de beslissing moet brengen • • Galatasaray heeft dankzij Wesley Sneijder geen steek laten vallen in de race om het Turkse landskampioenschap • De spelmaker was in de 52ste minuut verantwoordelijk voor de enige treffer bij Karabükspor, waardoor de voorsprong op nummer twee Fenerbahçe groeit naar zeven punten • Sneijder zette een eentweetje op met Didier Drogba en schoof de bal vanaf links van dichtbij in de verre hoek • Sneijder werd vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald door de tijdelijke coach Claudio Taffarel die de geschorste Fatih Terim vervangt • Naaste belager en stadgenoot Fenerbahçe (met Dirk Kuijt) komt zondag in actie tegen Eskisehirspor • • Dat trainer Mitchell van der Gaag met Belenenses zou promoveren naar het hoogste niveau in Portugal was al even duidelijk, maar na de 3-1 overwinning op Sporting Lissabon B is de club ook kampioen geworden van de tweede divisie • De ploeg heeft met nog zeven wedstrijden te spelen 22 punten voorsprong op Arouca, waardoor het niet meer te achterhalen is • Gregory van der Wiel was zaterdag belangrijk bij de 0-1 overwinning van Paris Saint-Germain • Door zijn voorzet kon Blaise Matuidi de enige treffer maken tegen hekkensluiter Troyes • Lijstaanvoerder PSG staat zes wedstrijden voor het einde tien punten voor op Olympique Marseille, dat zondag op bezoek gaat bij Lille • Troyes staat zes punten onder de degradatiestreep • Van der Wiel stond de afgelopen zes competitiewedstrijden in de basis van PSG, maar moest tegen Valencia en Barcelona in de Champions League zijn plaats afstaan aan Christophe Jallet •

Charlison Benschop had een basisplaats bij Stade Brest, maar de voormalig AZ-aanvaller kon niet voorkomen dat zijn ploeg op eigen veld met 2-0 onderuit ging tegen Stade Reims • Daardoor blijft Brest op de negentiende en voorlaatste plaats steken in de Ligue 1 • • Nummer twee Zenit Sint-Petersburg is koploper CSKA Moskou van de Russische Premjer Liga tot zes punten genaderd • Het won namelijk bij Lokomotiv Moskou door een treffer van Viktor Vaizulin in de zestiende minuut • Lokomotiv staat tiende • CSKA speelde vrijdag gelijk tegen stadgenoot Dinamo Moskou (0-0) • • Hibernian is ternauwernood doorgedrongen tot de Schotse bekerfinale ten koste van Falkirk (tweede divisie) • Na 45 minuten zag het er bepaald nog niet zo uit, aangezien Craig Sibbald, Jay Furton en Blair Alston Falkirk op een 0-3 voorsprong hadden gezet • Alex Harris zette Hibernian vijf minuten na de hervatting op het goede spoor, waarna Leigh Griffiths en Eoin Doyle de stand gelijktrokken • Er moest een verlenging aan te pas komen, maar vijf minuten voor het einde daarvan was het weer Griffiths die de thuisploeg de finaleplaats bezorgde • Zondag bepalen Dundee United en Celtic wie de andere finalist wordt op 26 mei • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.