Pleidooi voor volgen Nederlands voorbeeld na zwarte zondag in België

Reacties

Na de zwarte zondag worden de wonden gelikt in België. De problemen bij twee derby's kunnen leiden tot het sluiten van de stadions.

Pleidooi voor volgen Nederlands voorbeeld na zwarte zondag in België
© Twitter
Beerschot
Beerschot
0 - 1
Antwerp
Antwerp
Standard Luik
Standard Luik
0 - 3
Sporting Charleroi
Sporting Charleroi

Bij zowel Beerschot-Antwerp als Standard Luik-Charleroi ging het zondag compleet mis. Een deel van de fans bestormde bij beide duels het veld om het groeiende ongenoegen kenbaar te maken, waarbij vuurwerk werd afgestoken en andere supporters werden bekogeld. Beide wedstrijden eindigden voortijdig.

De Pro League veroordeelt de incidenten nadrukkelijk. 'De scenes uit zowel de Antwerpse derby als de Waalse klassieker, zijn een echte schande', zei Pro League-dircteur Pierre François. 'Dat een deel toeschouwers nog steeds geen gehoor wil geven aan herhaaldelijke oproepen van de Pro League én hun eigen clubs, is onbegrijpelijk. Wij verontschuldigen ons voor de taferelen die zich afgespeeld hebben. Wij zitten samen met de clubs en roepen hen op om zo snel mogelijk op te treden tegen deze personen.'

Het was een klap in het gezicht van het Belgische voetbal, dat juist was gespaard bij de aanscherpingen. Publiek bleef met coronapas en mondkapje welkom, alleen was het niet meer toegestaan tijdens de wedstrijd op de tribune te eten en te drinken.

Desondanks ging het zondag mis. 'Het voetbal weer ten schande. Niet alleen negeerden harde kernen van meerdere clubs de oproep van de Pro League om een mondmasker te dragen – sommigen lachten er zelfs mee –, in Antwerpen en Luik bestormden Beerschot- en Standard fans zelfs het veld. Het ‘geprivilegieerde’ voetbal wordt weer in de hoek gedrongen', luidde het commentaar in Het Nieuwsblad.

Viroloog Marc Van Ramst pleit voor het sluiten van de stadions. 'In Nederland laat men momenteel de wedstrijden achter gesloten deuren spelen (terwijl ze betere coronacijfers hebben)', laat hij weten via Twitter. 'In België hadden de voetbalsupporters de kans om te tonen dat het wel op een veilige manier kon. En ze scoorden een own-goal.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.