Play-offs in België hebben langste tijd waarschijnlijk gehad

Reacties

De play-offs in de Belgische competitie zijn binnenkort waarschijnlijk verleden tijd. Het aantal tegenstanders van het systeem, dat sinds het seizoen 2009/10 bestaat, neemt snel toe.

Play-offs in België hebben langste tijd waarschijnlijk gehad

De oppositie heeft bovendien het voordeel dat er door een reglementswijziging vanaf 2020 nog maar een tweederdemeerderheid nodig is om wijzigingen door te voeren aan het format. Momenteel is daarvoor nog een meerderheid van tachtig procent onder de 24 profclubs nodig.

Waarschijnlijk wordt op 21 februari duidelijk welk lot de play-offs beschoren is. Op die datum organiseert de Pro League, zeg maar de Eredivisie CV van België, een debat over het competitiesysteem. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad zijn er voldoende stemmen (de grotere clubs hebben meerdere stemmen) om het format te wijzigen.

In België strijdt de topzes in de zogeheten Play-off I om het landskampioenschap. Deelnemers beginnen hierin niet op nul: punten die clubs in de reguliere competitie verzamelen worden gedeeld door twee en naar boven afgerond. Voorstanders van het systeem zien in de opmars van België op de coëfficiëntenlijst het bewijs van de toegevoegde waarde van de play-offs. Spelers krijgen op die manier namelijk vaker te maken met weerstand, want ze werken meer toppers af.

Vorig jaar was er in Nederland een discussie of elementen van Belgische model moesten worden overgenomen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.