Platini verliest hoger beroep bij CAS en blijft geschorst

Reacties

Het sporttribunaal CAS handhaaft de voorlopige schorsing van Michel Platini. Goed nieuws voor de Fransman is wel dat de FIFA voor 5 januari een definitieve beslissing moet nemen over de duistere betaling van 1,8 miljoen euro die hij ontving van Sepp Blatter.

Platini verliest hoger beroep bij CAS en blijft geschorst

In oktober werden Platini en Blatter voor negentig dagen geschorst. Het ging om een voorlopige schorsing gedurende het onderzoek naar de getransfereerde miljoenen. Platini kon zich door deze voorlopige schorsing nog niet mengen in de strijd om de troon bij de FIFA. Hij was de belangrijkste kandidaat om Blatter op te volgen en had al steun verzameld van meer dan honderd bonden.

Het duurt Platini veel te lang voordat de miljoenendeal voor de ethische commissie van de FIFA wordt besproken. Pas volgende week staat de behandeling van de affaire op de rol in Zürich. De verkiezingsdatum van 26 februari komt ondertussen steeds dichterbij. Via een hoger beroep bij het CAS wilde Platini de voorlopige schorsing laten opheffen.

Volgens het CAS heeft de FIFA echter het recht om hem negentig dagen te schorsen. Bovendien was er geen enkele garantie dat de FIFA-verkiezingscommissie Platini na annulering van de voorlopige schorsing zou toelaten tot de kandidatenlijst, zo oordeelde het CAS. Het integriteitsonderzoek loopt immers nog.

Betaling
Lichtpuntje voor Platini is wel dat de FIFA de voorlopige straf niet mag verlengen, zo stelde diens advocaat Thibaud d'Ales in een eerste verklaring. 'Hij is er dan ook zeker van een sterke zaak te hebben.' Platini vreesde dat de FIFA de onderzoeksperiode met 45 dagen zou uitbreiden. Daar is geen sprake van. Voor 5 januari moet de ethische commissie van de FIFA definitief beslissen of de betaling rechtmatig was. Mocht Platini definitief worden geschorst, dan zal hij waarschijnlijk opnieuw naar het CAS stappen.

Door het CAS-besluit van vanochtend kan Platini ook zijn voorzitterschap bij de UEFA niet uitoefenen. Vandaag staat er in het Parijse vijfsterrenhotel Shangi-La een vergadering gepland van het uitvoerend comité, waarin Michael van Praag een van de vice-voorzitters is. Morgen is de EK-loting.

Platini heeft overigens nog geen plausibele verklaring gegeven voor het feit dat Blatter hem in 2011 - vlak voor zijn herverkiezing - 1,8 miljoen betaalde voor werk dat hij in 2002 had verricht. De KNVB steunde de Fransman openlijk toen hij zich afgelopen zomer kandidaat stelde voor de FIFA. Sinds de bonnetjesaffaire heeft de Nederlandse bond nog geen afstand van hem genomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.