Pijnlijke thuisnederlagen voor FC Groningen en SC Cambuur

FC Groningen heeft vrijdagavond alweer zijn derde nederlaag van dit seizoen geleden. De ploeg van Dick Lukkien werd op eigen veld verslagen door FC Den Bosch. Ook SC Cambuur ging thuis onderuit; ADO Den Haag en FC Emmen profiteerden van de uitglijders van de titelfavorieten.

FC Groningen
0 - 3
FC Den Bosch

FC Groningen rekende anderhalve week geleden nog overtuigend af met Jong PSV (4-0), maar de thuiswedstrijd van vrijdag tegen FC Den Bosch sprankelde een stuk minder. De eerste helft kende nauwelijks kansen, waarna Groningen wel goed de kleedkamer uitkwam voor het tweede bedrijf. Toch was het Den Bosch dat op voorsprong kwam. Na een voorzet van Yuya Ikeshita tikte Kacper Kostorz binnen.

Een kwartier na de openingstreffer verdubbelde FC Den Bosch zijn voorsprong. Ryan Leijten stuurde Shalva Ogbaidze weg en hij schoot in de korte hoek binnen. Omdat twee goals van Kristian Lien werden afgekeurd vanwege buitenspel, bleef een Groningse comeback uit. In blessuretijd ramde Ilias Boumassaoudi de 0-3 binnen en sloeg hij Groningen knock-out.

Door de tweede thuisnederlaag van dit seizoen heeft Groningen nu de helft van zijn competitieduels niet gewonnen (acht gespeeld, drie nederlagen, een remise). De ploeg van Lukkien moet het daardoor doen met een plekje in de middenmoot.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 4
Jong PSV
Jong PSV

SC Cambuur verloor vorige week al van Jong FC Utrecht en vrijdag ging het opnieuw mis tegen een beloftenploeg. Jason van Duiven zette Jong PSV op voorsprong en met zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal (een schot vanuit de tweede lijn) maakte Tygo Land er al binnen het eerste halfuur 0-2 van. Toen Cambuur na een directe rode kaart voor Sekou Sylla ook nog met tien man kwam te staan, werd het voor de ploeg van Sjors Ultee wel heel erg lastig.

Toch knokte Cambuur zich terug. Michael Breij zorgde op prachtige wijze voor de aansluitingstreffer en Silvester van der Water nam de 2-2 voor zijn rekening. Dit zorgde voor een vreugde-explosie in het stadion, waarbij de nodige bekertjes op het veld kwamen. De wedstrijd werd zodoende gestaakt en toen er weer gevoetbald werd, ging het alsnog mis voor Cambuur. Land maakte zijn tweede van de avond en vlak voor het einde deed ook Van Duiven dat: 2-4. De goal van Milan Smit bracht hierna nog wel wat Friese hoop terug, maar tijd voor een nieuwe gelijkmaker was er niet.

MVV Maastricht
0 - 3
ADO Den Haag

ADO Den Haag won zijn laatste twee competitiewedstrijden niet, maar had vrijdag opvallend weinig moeite met MVV Maastricht. Jort van der Sande opende met een rake kopbal in de derde minuut de score en zes minuten later verdubbelde Henri Koudossou al de Haagse marge. Na een prachtige steekpass van Van der Sande schoot Daryl van Mieghem voor rust ook al de 0-3 binnen en daarmee was de wedstrijd al snel gespeeld. In de tweede helft veranderde er niets aan de score.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 1
FC Emmen
FC Emmen

FC Emmen had aanvankelijk geen geluk tegen TOP Oss. Joey Konings kopte in de eerste helft op de lat en na rust stuitte ook Jari Vlak op het aluminium. Kort na de kans van Vlak voerde Emmen-coach Fred Grim een dubbele wissel door en Ahmed El Messaoudi bewees een supersub te zijn, door kort na zijn entree de 0-1 te maken. De wedstrijd werd hierna kort stilgelegd; na de hervatting werd er niet meer gescoord. Emmen staat nu, net als ADO, op vijftien punten.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 2
Willem II
Willem II

Peter Maes zat vrijdag voor het eerst op de bank als hoofdtrainer van Willem II. De Belg is aangesteld als de opvolger van de weggestuurde Reinier Robbemond en kon na vijf minuten al voor het eerst juichen, toen Max Svensson zijn ploeg op voorsprong zette tegen Jong AZ. Willem II had het hierna moeilijk, maar hield stand en kwam in de tweede helft via Jesse Bosch op 0-2. Dat bleek het slotakkoord.

FC Eindhoven
1 - 1
FC Dordrecht

FC Eindhoven blijft de enige ploeg in de Keuken Kampioen Divisie die nog geen wedstrijd heeft verloren. In een wedstrijd die gestaakt moest worden omdat er een 'supporter' van Eindhoven het veld op was gekomen leek Rene Kriwak namens Dordrecht de matchwinner te worden, maar in blessuretijd kreeg Eindhoven een penalty. Die werd binnengeschoten door Mawouna Amevor: 1-1.

Telstar
Telstar
3 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Telstar moest er even op wachten, maar heeft de eerste overwinning van dit seizoen binnen. In blessuretijd werd Quinten van den Heerik met een intikker de matchwinner tegen Jong Ajax, dat hierdoor wordt gepasseerd op de ranglijst. De Amsterdamse beloftenploeg staat nu laatste.