Pijnlijke nederlaag Engeland ondanks topcijfers captain Kane

Engeland heeft vrijdag een pijnlijke nederlaag geleden in de EK-kwalificatiereeks, die tot dusver vlekkeloos verliep. Tsjechië won en bracht de spanning volledig terug in Groep A.

Tsjechië
Tsjechië
2 - 1
Engeland
Engeland

Met Mason Mount als basisdebutant schoot Engeland uit de startblokken. Raheem Sterling brak in de vierde minuut door, ging alleen op Tomás Vaclík af en kapte terug, waarna Lukas Masopust hem vloerde in het strafschopgebied. Penaltyspecialist Harry Kane schoot de 0-1 binnen vanaf elf meter. Het was zijn twintigste goal in twintig duels als aanvoerder van de Engelse ploeg.

In het vervolg van de eerste helft was vooral Tsjechië gevaarlijk. The Three Lions moesten zelfs tien schoten op doel toestaan; dat was pas voor de tweede keer in de laatste 78 interlands. Een van de vele Tsjechische pogingen was raak: Michael Keane stond bij een hoekschop in de achtste minuut te slapen en Jakub Brabec tikte bij de tweede paal de bal binnen.

Na rust werd Engeland sterker, maar de Tsjechen boden goed weerstand in een felle wedstrijd. Sterling, Jadon Sancho en Kane waren dreigend namens de bezoekers; aan de andere kant loste Alex Kral een waarschuwingsschot waarbij Jordan Pickford opnieuw moest optreden.

Het was een voorbode voor de niet geheel verrassende 2-1 van Tsjechië in minuut 85. De debuterende invaller Zdenek Ondrasek (30) stond volledig vrij rond de penaltystip en schoof de bal binnen. Bondscoach Gareth Southgate bracht Tammy Abraham om de meubelen te redden, maar ook de spits van Chelsea kon een nederlaag niet meer voorkomen. Daardoor hebben de twee ploegen nu allebei twaalf punten, al speelde Tsjechië een wedstrijd meer dan Engeland.