Piepjong Ajax heeft ook geen kind aan Kozakken Boys

Ajax heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi door Kozakken Boys te verslaan. De Amsterdammers liepen al voor rust weg bij de amateurs en wonnen met 1-6.

Negen jaar geleden had Ajax nog een verlenging nodig om Kozakken Boys uit het bekertoernooi te knikkeren, woensdagavond had het ten opzichte van De Klassieker volledig gewijzigde basiselftal van trainer Peter Bosz geen kind aan de amateurs. In de openingsfase hield de huidige nummer zeven van de Tweede Divisie de schade nog beperkt. Toen Ajax na ruim een kwartier versnelde, ging het hard.

Met name Vaclav Cerny en Mateo Cassierra raakten op dreef. In de 25ste minuut was het voor het eerst raak voor Ajax. De uitstekend spelende Abdelhak Nouri stuurde Cerny de diepte in. De linksbuiten had oog voor Cassierra, die zich slim had laten uitzakken en simpel afrondde: 0-1. Steeds vaker was de defensieve organisatie bij Kozakken Boys vervolgens zoek. Zelden zal Anwar El Ghazi zo makkelijk een doelpunt mee hebben gepikt als kort na de openingstreffer. Na een uittrap van keeper Diederik Boer mocht Vaclav Cerny zonder tegenstander in de buurt op doelman Nils den Hartog af. De Tsjech was niet zelfzuchtig en liet El Ghazi de bal binnenschuiven.

Dat Cassierra (schot in verre hoek op aangeven van Donny van de Beek) en Cerny (steekpass Nouri, oog in oog met de keeper) met de derde en vierde goal van de avond het verzet van Kozakken Boys nog voor rust definitief hadden gebroken, gaf Bosz een uitstekende gelegenheid om na rust een debutant binnen de lijnen te brengen. Pelle Clement gaf als invaller direct zijn visitekaartje af bij zijn eerste optreden in de hoofdmacht. De twintigjarige aanvaller kreeg de bal aangespeeld van Nouri en schoot van dichtbij raak in de korte hoek: 0-5.

Ajax nam vrede met de ruime voorsprong. Het tempo werd lager en de kansen schaarser. Op het volgepakte Sportpark De Zwaaier zorgde Clement nog voor opwinding door de bal tegen de lat te schieten. Bosz, die Carel Eiting een kwartier voor tijd ook liet debuteren, zag zijn ploeg op de automatische piloot naar het laatste fluitsignaal toewerken. De concentratie nam af en daar profiteerden de amateurs van. Raily Ignacio redde de eer door Boer te kloppen met een tegendraadse knal: 1-5.

Nouri besloot in samenwerking met Clement voor het slotakkoord te zorgen. Uit een fraaie steekpass van de spelmaker maakte de invaller zijn tweede doelpunt van de avond. Dat was het slotakkoord van de eenzijdige bekerwedstrijd. De keuze van Bosz om veel basiskrachten rust te gunnen bracht Ajax net als in de vorige ronde tegen Willem II (5-0 winst) niet in de problemen.