Petkovic: 'Nederland speelde ons niet weg'

Ilja Petkovic wilde geen wanklank horen na de 1-0 nederlaag van Servië en Montenegro tegen Nederland.

'We hebben het niet verdiend om te verliezen, want Nederland heeft ons niet weggespeeld en het heeft ook geen open kansen gecreëerd uitgezonderd het ene doelpunt, dat ook redelijk voorspelbaar was.'

Petkovic had Nenad Djordjevic verrassend opgesteld in de hoop dat hij Arjen Robben kon bedwingen. Drie minuten voor rust haalde de bondscoach zijn surprise act alweer van het veld. Robben was hem de baas gebleken en had de enige goal gemaakt. 'Het doelpunt was niet Djordjevic' schuld, dus laat dat onderwerp met rust. Spelers als Robben zijn moeilijk te bedwingen. Hij is een buitengewoon goede speler.'

Sowieso klonk Petkovic geïrriteerd, zeker toen het Servische journaille meer wilde weten over zijn tactiek. 'Ik ga hier niet met de pers de tactiek bediscussiëren, noch zal ik analyseren wat er mis is gegaan. Dat doen we binnenskamers.'

Ognjen Koroman, die het slachtoffer was van de basisplaats van Djordjevic, hield zijn mond niet. 'Ik snap helemaal niet waarom we zo defensief moesten beginnen, en voor mijn gevoel was het beter geweest als we met een wat avontuurlijkere formatie waren gestart. Ik ben verbijsterd door de beslissing van de coach me op de bank te houden, maar ik kan dat niet betwisten.'

Ook Mateja Kezman was niet al te blij. De aanvaller was nagenoeg onzichtbaar en moest halverwege de tweede helft naar de bank. 'Ik heb er nog geen tijd voor gehad, maar de komende dagen gaan we napraten en dan zal ik de coach ook zeker vragen waarom hij mij eruit haalde. Het is en blijft een besluit van de bondscoach. Ik weet nog niet wat zijn beweegredenen waren.'

Kezman kon zich wel vinden in het oordeel van Petkovic over het spelbeeld. 'Ik denk niet dat de overwinning verdiend was, een gelijkspel was beter op zijn plaats geweest. Maar we spelen in een sterke groep, iedereen kan winnen, maar ook verliezen.'