Penalty's nekken Excelsior op bezoek bij Go Ahead

Go Ahead Eagles heeft een week na het bonuspunt tegen AZ (2-2) met een overwinning op Excelsior de weg omhoog vervolgd. Twee penalty's hielpen de Deventer formatie (3-0).

Go Ahead Eagles legde in de eerste helft de basis voor het succes. In de elfde minuut maakte Sander Duits dankbaar gebruik van de geboden ruimte bij een corner. De aanvoerder kopte de bal bij de tweede paal raak.

Na ruim een half uur had de Deventer formatie de marge verdubbeld. Sam Hendriks, die de geblesseerde Leon de Kogel als spits verving, benutte een strafschop. Scheidsrechter Edwin van de Graaf had Go Ahead een penalty gegeven na een overtreding van Jurgen Mattheij op Sinan Bytyqi.

Excelsior richtte tevergeefs zijn woede op Van de Graaf. Niet zozeer de bestrafte actie van Mattheij was steen des aanstoots, maar meer dat de arbiter een vermeende overtreding van Joey Groenbast op Luigi Bruins onbestraft had gelaten.

De herstelwerkzaamheden van Excelsior, dat voor rust Bruins geblesseerd zag uitvallen, bleken gedoemd te mislukken toen Danilo Pantic na minder dan een uur zijn tweede gele kaart kreeg. Opvallend genoeg toonden de gasten zich met een man minder gevaarlijker dan de thuisploeg.

Terell Ondaan was een van de Excelsior-spelers die dreigend was, maar de aanvaller besliste de wedstrijd aan de andere kant met een ongelukkige actie. Na een sliding kreeg hij de bal tegen zijn arm, waarna Van de Graaf Go Ahead opnieuw een strafschop toekende.

De 3-0 van Hendriks vanaf elf meter was de genadeklap voor Excelsior, dat de hoop op het verstieren van het Deventer feestje kon opgeven. Daarmee maakten de Rotterdammers een bedenkelijke eer waar. De Kralingse ploeg heeft deze eeuw inclusief het duel in Deventer slechts een van de twaalf uitduels met promovendi gewonnen.

Door de overwinning is Go Ahead naar de twaalfde plaats geklommen in de Eredivisie, met nog maar twee punten minder dan Excelsior.