PEC Zwolle nieuwe nummer twee na zege in Breda

Onder toeziend oog van assistent-bondscoach Ruud Gullit heeft PEC Zwolle zich op de tweede plaats in de Eredivisie genesteld. De zege bij NAC Breda volstond (0-2).

NAC Breda zinde op revanche. Na de stunt in De Kuip werden de wedstrijden tegen concurrenten ADO Den Haag en Roda JC verloren. De Brabantse formatie kreeg echter in het verrassend presterende PEC Zwolle een lastige tegenstander tegenover zich. Te lastig, zo bleek na negentig minuten in het Rat Verlegh Stadion.

In de eerste helft liet NAC zich niet onbetuigd. Rai Vloet, Angeliño en Thierry Ambrose toonden zich dreigend, terwijl Arno Verschueren PEC-doelman Diederik Boer in problemen bracht met een schotje. De gaolie werd uit de brand geholpen door zijn defensie.

Aan de andere kant was PEC Zwolle dichter bij een treffer. In de 37ste minuut slalomde Younes Namli door de Bredase defensie, waarna zijn schot via NAC-verdediger Menno koch tegen de lat kwam. In de rebound kwam Piotr Parzyszek net tekort om spectaculair de score te open.

In de extra tijd van de eerste helft kreeg NAC wel die tik. Koch mocht zich die tegenvaller aanrekenen. De verdediger, die na het uitvallen van Pablo Marí de aanvoerdersband had gekregen, verspeelde in het eigen strafschopgebied de bal knullig. In een poging zich te herstellen tikte hij Mustafa Saymak omver. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof achtte het genoeg voor de strafschop, die door Bram van Polen werd benut: 0-1.

Direct uit de kleedkamer was er opnieuw onvrede bij NAC over een arbitrale beslissing. Maar er viel weinig af te dingen op het besluit van Van den Kerkhof om de gelijkmaker van Angeliño af te keuren wegens buitenspel. Het klagen over de arbiter had meer te maken met frustratie over het verloop van de wedstrijd.

NAC kreeg wel de kansen. Na ruim een uur hadden achtereenvolgens Vloet en Ambrose de gelijkmaker op hun voet. De voorzet van Angeliño ging net aan beiden voorbij. Koch kopte in kansrijke positie over en Giovanni Korte werd gestuit. Maar het wilde niet lukken bij de thuisploeg.

NAC hield door de kleine marge lange tijd hoop. Acht minuten voor tijd volgde de genadeklap van PEC Zwolle, dat eerder had verzuimd de wedstrijd op slot te gooien. Zo vond Saymak een kwartier voor tijd de paal. De aanvallende middenvelder maakte het karwei in de 82ste minuut wel af. Na knap voorbereidend werk van Youness Mokhtar was hij Angeliño te snel af en tikte hij de 0-2 binnen. Het enthousiasme van NAC had het definitief afgelegd tegen het uitgekookte spel van PEC Zwolle.

Door de overwinning is PEC Zwolle naar de tweede plaats geklommen. De ploeg van John van 't Schip heeft een marge van twee punten op Ajax en Feyenoord, die zondag in De Kuip tegenover elkaar staan. NAC staat vijftiende, maar kan nog zakken als de concurrenten wel successen boeken.