PEC Zwolle jaagt op eerste zege op Amsterdamse bodem

• Ajax verloor voor het laatst op 3 november 2012 een thuiswedstrijd (Vitesse, 0-2). De dertien thuisbeurten daarna gingen niet verloren. (W10, G3)

PEC Zwolle jaagt op eerste zege op Amsterdamse bodem

Koploper PEC Zwolle kende nog nooit zo'n goede seizoenstart in de Eredivisie (W4, G1). In het seizoen 1980/81 bleef de club wel zes duels ongeslagen, maar speelde het de eerste vijf wedstrijden gelijk.

Landskampioen Ajax startte het seizoen stroef met acht punten uit vijf duels. Eén keer eerder had Ajax als kampioen een slechtere start: in 1996/97, zeven uit vijf.

PEC Zwolle wist in zijn laatste twaalf Eredivisiewedstrijden telkens minimaal één keer te scoren, een clubrecord.

Stef Nijland maakte tegen Feyenoord (1-1) in de vorige speelronde de enige treffer voor PEC Zwolle. De aanvaller scoorde nu voor vijf verschillende clubs in de Eredivisie (naast PEC ook voor FC Groningen, NEC, PSV en Willem II).

Negen spelers scoorden voor nóg meer clubs dan Nijland. Ruud Geels, Hennie Meijer en Chris Dekker zijn daarin koploper. Zij troffen doel namens zeven verschillende clubs.

Vorig seizoen had PEC na vijf speelronden twee punten (G2, V3). De Zwollenaren bezetten toen de voorlaatste plaats in de Eredivisie.

Ajax pakte dit seizoen in eigen huis de volle buit. PEC Zwolle deed dit tot dusverre in uitwedstrijden.

Als Ricardo van Rhijn zaterdag minuten maakt tegen PEC Zwolle dan is dat zijn vijftigste optreden in de hoofdmacht van Ajax in de Eredivisie.

Niklas Moisander  is de enige Ajacied die dit seizoen alle minuten speelde in de Eredivisie. Bij PEC Zwolle deden Rochdi Achenteh en Bram van Polen datzelfde.

PEC Zwolle slaagde er niet in te scoren tijdens de laatste vier uitwedstrijden tegen Ajax. PEC scoorde voor het laatst in Amsterdam op 21 november 1987 (6-4). Fred Patrick maakte toen 4-4, waarna Ronald de Boer en John Bosman voor de 6-4 eindstand tekenden.

PEC Zwolle won op 21 september 1988 voor het laatst een wedstrijd van Ajax. In Zwolle won de ploeg toen met 4-1. De zeven wedstrijden erna leverden allen geen zege op (G1, V7).

De verdediging van Ajax staat nu op acht tegentreffers.  In de laatste 26 seizoenen incasseerden  de Amsterdammers na vijf speelronden alleen in het seizoen 2008/09 meer doelpunten (negen).

Ajax kwam in zijn laatste 21 wedstrijden minimaal één keer tot scoren.

Dertien keer eerder ging PEC Zwolle op bezoek bij Ajax. Slechts een keer nam het een punt mee uit Amsterdam. Op 12 februari 1989 eindigde de ontmoeting in 0-0.

Samenstelling: Willem van Beeren & Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's