PEC Zwolle en Twente staan garant voor attractief voetbal

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de dertiende speelronde is dat PEC Zwolle - FC Twente van zondagmiddag (12.30 uur).

PEC Zwolle en Twente staan garant voor attractief voetbal
Actueel

Verrassing in Overijssel

De doelstelling voor PEC Zwolle was voorafgaand aan dit seizoen helder: een plek bij de eerste vijftien en dus lijfsbehoud. Als de ploeg van Ron Jans zo doorgaat, kan dat streven al ver voor het einde van het seizoen bereikt zijn. PEC is dé verrassing van dit seizoen, stond al meerdere weken aan kop en blijft na twaalf speeldagen nog altijd heel dicht in het spoor van de beoogde titelkandidaten.

FC Twente wordt de laatste weken veel vaker genoemd in dat rijtje. Na twee teleurstellende seizoenen, koos de club afgelopen zomer voor een nieuwe weg. Er werd meer ingezet op talent, dat de tijd zou krijgen om te groeien tot een ploeg, waarbij niet alleen het resultaat voorop zou staan. De fans moesten ook weer vermaakt worden met aantrekkelijk voetbal. In de laatste twee duels (ADO Den Haag en NEC) valt dat tegen, maar verder kan FC Twente terugkijken op een uitstekende competitiestart, waarin de ploeg nog altijd een punt meer heeft dan Ajax en PSV, en op de derde plek staat.

Persoonlijk duel

Lachman versus Castaignos

Darryl Lachman is aan een ijzersterk seizoen bezig. De 23-jarige centrumverdediger is fysiek sterk en laat wekelijks zien ook in balbezit van waarde te zijn voor PEC Zwolle. Lachman heeft een goede inspeelpass, is snel en herkent bovendien steeds beter het moment om in te schuiven in het middenveld om daar voor een overtal te zorgen.

Vandaag treft hij met Luc Castaignos de spits van Jong Oranje. Castaignos is pas 21 jaar, maar heeft al veel meegemaakt. Hij brak op zeer jonge leeftijd door bij Feyenoord, maakte zijn transfer naar Internazionale, maar kwam in Italië nauwelijks aan spelen toe. Vorig jaar kende hij een matig eerste seizoen bij FC Twente. Dit seizoen gooit hij steeds meer de schroom van zich af en in elf duels was hij al zes keer trefzeker.

Tactiek

Technisch verzorgd voetbal

Het resultaat van PEC Zwolle is geen toevalstreffer. De club gaat al jarenlang uit van een duidelijke filosofie in balbezit. Ook dit seizoen onder de nieuwe trainer Ron Jans wordt wekelijks gehamerd op een verzorgd positiespel, met veel beweging van de mensen zonder bal, en is er voortdurend de zoektocht naar een voetballende oplossing. Niet alleen op het eigen kunstgras, maar ook recent in uitduels met Ajax en PSV heeft PEC veel indruk gemaakt met deze spelopvatting.

Vanmiddag zal dat niet anders zijn, en met FC Twente komt een tegenstander op bezoek met dezelfde kernwaarden. Ook de Tukkers prediken balbezit in de vorm van een positiespel, waarbij de technische spelers het spelbeeld moeten bepalen. Met Felipe Gutierrez en Dusan Tadic heeft de ploeg twee spelers met een fijnbesnaarde techniek in huis, terwijl daaromheen ook Kyle Ebecilio, Quincy Promes en Youness Mokhtar belangrijk zijn in de verzorgde manier van spelen.

Twee ploegen die willen voetballen, vanmiddag op het kunstgras van het IJsseldelta-Stadion.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen