PEC wint alsnog na ultrakort duel: 'We waren elf Duitsers vandaag'

Bij PEC Zwolle willen ze wel vaker wedstrijden van 34 minuten spelen. De formatie van coach Jaap Stam boog maandagavond tegen FC Groningen een 1-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. 'Mooi concept', vond de trefzekere captain Bram van Polen.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 2
FC Groningen

'We waren elf Duitsers vandaag', zei Lennart Thy na afloop lachend voor de camera's van FOX Sports. Daarmee verwees de doelpuntenmaker naar de Duitse instelling van PEC Zwolle door in de slotfase van de wedstrijd keihard toe te slaan. Nadat het duel vorige week in de 56ste minuut werd gestaakt hoefde er immers nog maar een halfuur gespeeld te worden maandagavond in Zwolle. Van Polen, die de 2-2 voor zijn rekening nam, vond het 'een mooi concept'. 'Eigenlijk was het een soort compleet georganiseerde chaos. Ik had er ook echt zin in. Misschien was het wel een voordeel dat wij op achterstand stonden, want het is ook een soort mindgame. Misschien dat zij er wat makkelijker over dachten.'

'Wel lekker dit soort wedstrijdjes. Kunnen we ook eerder de kantine in', grapte Stam na afloop. De coach van PEC Zwolle vond dat zijn ploeg de wedstrijd perfect oppakte. 'We waren agressiever, goed aan de bal en niet afwachtend. Zij kwamen met een 1-2 voorsprong. Ga je dan afwachten of vol druk geven? We hadden geluk dat ze afwachtend waren waardoor we makkelijker naar voren konden spelen. Je wilt zo'n wedstrijd minimaal gelijkspelen en hopelijk winnen. Nu hebben we ons veiliggespeeld. Het is niet makkelijk om in 34 minuten goed te doen wat je moet doen.'

Bij FC Groningen vonden ze het 'concept' helemaal niet mooi. Coach Danny Buijs ergerde zich naar eigen zeggen kapot aan sommige spelers. 'We zouden Zwolle onder druk zetten en hen het voetballen onmogelijk maken. Je hoeft maar 34 minuten. Als je dan sommige jongen ziet, die lopen gewoon op vijf meter te dekken. Als je ziet hoe we die eerste goal weggeven, is dat echt lachwekkend voor dit niveau. Dan geef je ze nog meer energie. Ik ben ook pissig op mezelf, want blijkbaar is het me niet gelukt die gasten op scherp te krijgen. Daar ben ik verantwoordelijk voor.'

Kaj Sierhuis was een van de slachtoffers van de frustraties van Buijs. Hij werd na veertien minuten vervangen door Mimoun Mahi. 'Je weet dat je maar 34 minuten moet spelen, maar als je dan na tien minuten al gewisseld wordt, voelt dat niet lekker nee. Ik was een beetje verbaasd eerlijk gezegd. Er zal een tactische reden achter zitten, maar ik had hem niet aan zien komen. We zullen het nog wel horen wat de achterliggende gedachte was.'

Buijs legde dat na de wedstrijd al piekfijn uit: 'Ik had dat plan niet, maar we kregen totaal geen druk op Zwolle. We wilden dus met drie spitsen spelen om wat sneller druk te kunnen zetten. Dat ging ook wat beter. Maar ja, als je dan zo'n goal uit een standaardsituatie tegenkrijgt, is daar ook niet tegenop te verdedigen.'