PEC geeft alles weg, Heerenveen en ADO naar play-offs

Het seizoen van PEC Zwolle is in mineur geëindigd. De ploeg van trainer John van 't Schip verloor van AZ en loopt daarmee deelname aan de play-offs om Europees voetbal mis. ADO Den Haag en SC Heerenveen maken zich wél op voor een seizoenstoetje.

AZ - PEC Zwolle 6-0
PEC Zwolle was dé revelatie van de eerste seizoenshelft, maar na de winterpauze stortte de ploeg helemaal in. Daar kwam zondagmiddag in Alkmaar geen verandering in. AZ was heer en meester en had niets te duchten van de bezoekers uit Zwolle. Uiteraard was het sterspeler Alireza Jahanbakhsh die na dertien minuten toesloeg.

De rechtsbuiten kreeg daarmee wel de nodige hulp van PEC-doelman Diederik Boer. Jahanbakhsh besloot van een meter of achttien maar eens uit te halen. Zijn inzet was hard, maar vloog recht op Boer af. De ervaren doelman liet de bal echter door zijn handen glippen: 1-0.

In het restant van de eerste helft was AZ vooral bezig met het in stelling brengen van Jahanbakhsh, die aasde op de topscorerstitel. Gescoord werd er voor rust echter niet meer, iets wat vlak na de pauze wel gebeurde. De PEC-defensie was Jahanbakhsh na een goede voorzet van Teun Koopmeiners helemaal kwijt en dat leverde doelpunt nummer twintig op voor de Iraniër: 2-0.

Na ruim een uur spelen liet Fredrik Midtsjø zien ook te kunnen scoren. De Noorse middenvelder, bezig aan een sterk debuutseizoen in Alkmaar, schoot feilloos raak nadat Wout Weghorst het overzicht behield: 3-0. Vanaf de 73ste minuut werd het nog veel erger voor het zeldzaam zwakke PEC omdat Weghorst in een tijdsbestek van drie minuten zijn zeventiende én achttiende treffer van het seizoen maakte: 5-0.

Het slotakkoord was toch weer voor Jahanbakhsh, die zijn hattrick completeerde en de topscorerstitel van de Eredivisie veiligstelde door zijn 21ste van het seizoen te maken en daarmee de eindstand te bepalen op 6-0. PEC, dat als speelbal fungeerde in het AFAS Stadion, eindigt na de afgang als negende in de Eredivisie en grijpt naast deelname aan de play-offs.

Roda JC Kerkrade - ADO Den Haag 2-3
Roda wist al voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag dat het zich moest opmaken voor de play-offs om degradatie te voorkomen en de Limburgers leken in eigen huis vooral bezig met het besparen van energie. ADO kende een kinderlijk eenvoudige middag en dat was vooral voor topschutter Bjørn Johnsen uitstekend nieuws.

De spits besloot na drie minuten maar eens door te lopen richting doelman Hidde Jurjus, die veel te veel tijd nam om een bal weg te schieten en uiteindelijk recht tegen de spits van ADO schoot, waarna de bal over de doellijn rolde. Dani Schahin verprutste nog een grote kans op de 1-1, voordat Lex Immers uit een corner de 0-2 tegen de touwen kopte. Na goed terugleggen van Sheraldo Becker werd het voor rust zelfs nog 0-3 via wederom Johnsen, die zijn negentiende van het seizoen maakte.

Bjørn Johnsen schiet op aangeven van Sheraldo Becker door de benen van doelman Hidde Jurjus de 0-2 binnen.

In de tweede helft maakte Roda het zowaar weer spannend. Schahin troefde Tom Beugelsdijk af en maakte de 1-3, waarna niet veel later ook de 2-3 viel. Vanwege hands ging de bal op de stip en Simon Gustafson faalde niet. Dat Groenendijk er na een uur voor koos om Becker en Johnsen rust te gunnen, maakte het spel van ADO er niet beter op.

Met de nodige moeite sleepte ADO de zege wel over de streep en daarmee sluiten de Hagenaars het seizoen af als nummer zeven en volgen de play-offs om Europees voetbal als beloning voor het ijzersterke jaar van de mannen van Groenendijk.

SC Heerenveen - Feyenoord 2-3
Bij AZ was men bezig om Jahanbakhsh topscorer van de Eredivisie te maken, bij ADO gold datzelfde voor Johnsen en bij Feyenoord stond het in stelling brengen van Steven Berghuis centraal. Dat de rechtsbuiten voor rust ook nog eens in topvorm stak, werkte alleen maar mee.

Al in de tiende minuut nam Berghuis de 0-1 voor zijn rekening. Hij kreeg van de Heerenveen-defensie alle ruimte om uit te halen en deed dat uitstekend vanaf een meter of twintig. Yuki Kobayashi was met een fraaie vrije trap op de lat dicht bij de 1-1, maar uiteindelijk liep Feyenoord voor rust uit naar een 0-2 voorsprong. Berghuis, die met een vrije trap net als Kobayashi al een keer het aluminium raakte, maakte zijn tweede en nummer achttien van het seizoen door vlak voor rust op aangeven van Dylan Vente zijn tweede van de middag binnen te prikken.

Steven Berghuis viert zijn tweede doelpunt tegen SC Heerenveen.

In de tweede helft was de invalbeurt van Robin van Persie het eerste hoogtepunt. De aanvaller kwam na een uur het veld in voor wat misschien wel de laatste wedstrijd van zijn carrière is. Dat Nederland nog lang niet klaar is met Van Persie, bleek wel uit het feit dat hij van zowel de supporters van SC Heerenveen als Feyenoord een staande ovatie kreeg.

Het publiek van Heerenveen kon in de 78ste minuut wederom juichen toen Jordy Bruijn een voorzet van Arber Zeneli in het doel gleed: 1-2. Het werd nog mooier voor de Friezen, want niet veel later viel ook de gelijkmaker. Een harde voorzet van Denzel Dumfries werd door Jan-Arie van der Heijden ongelukkig omgezet in een eigen doelpunt.

De Friese fans gingen er eens goed voor zitten en leken in de 83ste minuut de totale ommekeer mee te maken. De bal ging op de stip na een overtreding van Ridgeciano Haps op Bruijn, maar Zeneli zag zijn slappe inzet gepakt worden door doelman Justin Bijlow. Die misser kwam Heerenveen duur te staan, want vlak voor tijd maakte uitgerekend Bilal Basaçikoglu (ex-Heerenveen) de 2-3 voor Feyenoord met een van richting veranderd schot.

Door de nederlaag sluit Heerenveen het seizoen niet als zevende, maar als achtste af. Die positie is voldoende voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Bekerwinnaar Feyenoord blijft vierde en haalde in 34 wedstrijden 66 punten.