PEC degradeert op Het Kasteel, Heracles opeens in de stress

PEC Zwolle is, ondanks de indrukwekkende inhaalrace na de winterstop, gedegradeerd uit de Eredivisie. De ploeg van Dick Schreuder verloor woensdag van directe concurrent Sparta Rotterdam en eindigt daardoor sowieso bij de onderste twee ploegen. Sparta staat nu boven de streep en maakt zich op voor een nieuwe finale, zondag tegen het opeens bibberende Heracles Almelo.

Sparta Rotterdam
2 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De kelderkraker tussen Sparta Rotterdam en PEC Zwolle was hét topaffiche van de voorlaatste speelronde. PEC kon Sparta bij een overwinning passeren op de ranglijst, maar wist dat het bij een nederlaag zou afglijden naar het tweede niveau van Nederland. Ondanks de enorme spanning ging PEC-coach Dick Schreuder met een goed gevoel de wedstrijd in, zo vertelde hij vooraf. Na drie minuten stond zijn ploeg echter al met 1-0 achter. Sparta-aanvoerder Adil Auassar zette Het Kasteel op zijn kop, door uit een ingesneden vrije trap van Vito van Crooij binnen te tikken.

PEC moest al snel in de achtervolging en zocht de aanval. Pelle Clement schoot tegen Dirk Abels aan, een mislukte voorzet van Thomas van den Belt belandde op de lat en Gervane Kasteneer schoot naast en over. Het leek wachten op de gelijkmaker, maar uit het niets verdubbelde Sparta na ruim twintig minuten zijn marge. Sven Mijnans vond Younes Namli, wiens scherpe voorzet dankzij Van Crooij een assist werd. Zo toonde Sparta zich bijzonder effectief: twee kansen leverden twee doelpunten op.

Het scoren ging PEC een stuk moeizamer af. De bezoekers bleven het proberen, maar Maduka Okoye hield zijn doel vrij gemakkelijk schoon. Een domper voor Sparta was het uitvallen van aanvoerder Auassar, vlak voor rust. Tom Beugelsdijk kwam voor hem binnen de lijnen en met de mandekker in de ploeg slaagde Sparta erin om PEC, ondanks de goede bedoelingen van de Overijsselaars, verder te frustreren. Een aantal meegereisde supporters van PEC was zijn emoties niet meer de baas en gooide vuurwerk op het veld, waardoor de wedstrijd moest worden stilgelegd.

Na de korte onderbreking had PEC nog twintig minuten voor twee doelpunten. De ploeg van Schreuder probeerde van alles, maar wist de Sparta-muur niet te breken en is zodoende volgend seizoen geen Eredivisie-ploeg meer. Sparta stijgt met de tweede zege onder Maurice Steijn naar de vijftiende plek van de ranglijst en hoopt zich zondag te verzekeren van nog een seizoen bij de elite. Dat moet gebeuren in opnieuw een heuse finale.

Sparta Rotterdam Nederland

PEC Zwolle Nederland

RKC Waalwijk
2 - 0
Heracles Almelo

Heracles Almelo leek al een tijdje zeker van lijfsbehoud, maar niets is minder waar. Door de nederlaag tegen RKC Waalwijk wordt het zondag nog erg spannend voor de ploeg van Frank Wormuth: Heracles neemt het dan in eigen huis op tegen Sparta, dat na woensdagavond nog maar twee punten minder heeft en dus kan passeren op de ranglijst. Ook Fortuna Sittard kan Heracles nog voorbij en zo is het mogelijk dat de Almeloërs nog in de nacompetitie belanden. De spanning neemt toe in het Erve Asito.

Tegen RKC ging het woensdag in de twintigste minuut voor het eerst mis in de verdediging van Heracles. Finn Stokkers was scherp toen er een te korte terugspeelbal werd verstuurd en bediende Michiel Kramer, die eenvoudig binnenschoot. RKC bleef hierna de gevaarlijkste ploeg en kwam een klein kwartier na rust op 2-0, via een prachtige lob van Richard van der Venne. Heracles wist het hierna niet meer spannend te maken en zit daardoor opeens met knikkende knietjes. Daar heeft RKC geen last van: de ploeg van Joseph Oosting is zeker van een extra seizoen Eredivisie-voetbal.

Willem II

Met de huidige stand op de ranglijst zou Willem II samen met PEC Zwolle naar de Keuken Kampioen Divisie gaan, maar de Tilburgers leven nog en kunnen zich op de laatste speeldag zelfs zonder nacompetitievoetbal nog veilig spelen. De ploeg van Kevin Hofland pakte woensdag een punt bij SC Cambuur, dat op wonderschone wijze de leiding nam. Vlak voor rust probeerde Sekou Sylla het eens van afstand en zijn kanonskogel vloog prachtig in de bovenhoek.

Het was een flinke tegenvaller voor Willem II, dat zich echter niet zomaar gewonnen gaf. Mats Köhlert miste kort na rust nog een grote kans, maar via Derrick Köhn werd het niet veel later alsnog 1-1. De linksback bekroonde een individuele actie met een rake schuiver in de verre hoek. Beide ploegen probeerden hierna nog wel het een en ander, maar speelden te matig om nog een keer te kunnen scoren. Zo blijft Willem II zeventiende staan in de Eredivisie. De ploeg van Hofland leeft nog, maar staat er wel erg slecht voor.

SC Cambuur Nederland

Willem II Nederland

Fortuna Sittard
1 - 2
Vitesse
Vitesse

Afgelopen zaterdag was Zian Flemming de grote man bij Fortuna Sittard, door twee keer te scoren tegen FC Twente (1-2 zege). Tegen Vitesse ontbrak de sterspeler echter vanwege een schorsing. Coach Sjors Ultee miste nog wel meer jongens, maar kon Paul Gladon wél opstellen. Hij zette Fortuna vlak voor rust tegen de verhoudingen in op voorsprong, door een door Tomás Hajek veroorzaakte strafschop te benutten.

Fortuna slaagde er niet in om met de voorsprong aan de thee te gaan. In de blessuretijd van de eerste helft viel de gelijkmaker al, binnengeschoven door Million Manhoef. Vitesse ging in de tweede helft op zoek naar meer en kreeg dat ook, toen Loïs Openda de 2-1 binnenkopte. Dat bleek het slotakkoord te staan. Fortuna is nu ingehaald door Sparta en staat, met nog één wedstrijd, zestiende. Aan het einde van de rit verplicht die plek tot het spelen van nacompetitie.