Payet: de hoop van Frankrijk zal altijd artiest blijven

Reacties

Lang leek Dimitri Payet niet zeker van een plaats bij de Franse EK-selectie, maar in de eerste groepswedstrijd van Frankrijk ontpopte hij zich tot de smaakmaker van Les Bleus. Een portret van de 29-jarige aanvaller.

Payet: de hoop van Frankrijk zal altijd artiest blijven

'Soms denken kinderen dat het in het voetbal alleen om trucjes gaat. Oké, die heb je soms ook nodig. Waar het echt om draait, is hoe graag je wilt. We kunnen het over zijn techniek of zijn goal hebben, maar het was zijn wilskracht. Payet was hongeriger dan de rest.'
Thierry Henry, BBC.

Twaalf jaar is Payet als hij het tropische eiland Réunion achter zich laat. Het jonge talent gaat voor zijn kans bij Le Havre, de club die over een hoog aangeschreven jeugdopleiding beschikt. Paul Pogba, Riyad Mahrez, Lassana Diarra en Steve Mandanda; ze hebben allemaal een verleden bij Le Havre. Payet redt het in eerste instantie niet op het vaste land. De liefde voor trucjes wint het te vaak van het verstand. Zelden kiest hij voor de meest voor de hand liggende optie, iets wat nu nog terug te zien is in het spel van de spelmaker.

Van spijt dat de club Payet op zestienjarige leeftijd terug laat keren naar het Franse eiland ten oosten van Madagaskar is bij Le Havre jaren na dato geen sprake. De afwijzing heeft bijgedragen aan de latere ontwikkeling van de Franse international. Jeugdtrainer Michael Lebaillaf kan zich de samenwerking met Payet nog goed herinneren, vertelt hij in The Daily Mail. 'Hij heeft nooit iets heel ernstigs gedaan, maar hij gedroeg zich vaak vrij kinderachtig. Op het veld was hij altijd obsessief bezig met het maken van mooie goals. Wij willen natuurlijk ook dat onze jeugdspelers het naar hun zin hebben, maar Payet genoot wel erg van het maken van een omhaal.'

Het speelse heeft Payet nog steeds, maar hij doseert. De flankspeler werkt tegenwoordig met veel overgave voor het team, zonder dat het ten koste gaat van zijn natuurlijke drang om op avontuur te gaan. Sterker nog, Payet maakt vrijdagavond de Roemeense verdedigers in de openingswedstrijd van het EK onophoudelijk het leven zuur met dribbels, vinnige kapbewegingen, een no-lookpass en steekballen. Uit een voorzet van de uitblinker kopt Olivier Giroud de openingstreffer binnen. Vlak voor tijd zorgt Payet zelf voor de beslissing, met een afstandsschot dat in de kruising zoeft. Het is het spel waarmee de Fransman zich in zijn debuutseizoen al onsterfelijk maakt bij West Ham United.

Terug naar 2005. Na twee jaar op zijn geboorte-eiland krijgt Payet op achttienjarige leeftijd van Nantes een herkansing. Lucratief is het contract niet, dus besluit hij een bijbaantje in een kledingwinkel te nemen. Niet voor lang, want Payet maakt indruk op het veld. Via Saint-Étienne en Lille komt hij terecht bij Olympique Marseille, waar hij in het seizoen 2014/15 samenwerkt met Marcelo Bielsa. Onder de Argentijn is er voor Payet geen ruimte meer om uit de pas te lopen. 'Dat was het keerpunt in mijn loopbaan. Met zijn lessen kan ik tien jaar vooruit', is de achttienvoudig international van mening.

Eigenlijk staat er sinds de zomer van 2014 al geen maat op Payet. Geen enkele speler uit de vijf grote Europese competities creëert in het voetbaljaar 2014/15 meer kansen dan Payet. In Oost-Londen kan hij na zijn eerste jaar bij West Ham al niet meer stuk. De curve die hij aan zijn vrije trappen meegeeft, boezemt keepers angst in. Alleen bondscoach Didier Deschamps lijkt lange tijd niet onder de indruk. Payet dreigt buiten de EK-selectie te vallen, als hij zowel bij de interlandperiodes van september als oktober vorig jaar geen oproep krijgt. Pas in maart geeft Deschamps Payet weer het vertrouwen na bijna een jaar afwezigheid in de Franse selectie.

Reden voor twijfel heeft de bondscoach na afgelopen vrijdag niet meer. Payet is in tranen als hij het veld verlaat bij zijn publiekswissel en Deschamps vangt hem op. Op de tribune in Stade de France houdt ook Hosman Gangate het niet droog. Hij is op uitnodiging van Payet met zijn gezin naar de openingsduel van het EK gekomen. Gangate is de man die als trainer van het plaatselijke Excelsior Saint Joseph Payet in de armen sluit als de aanvaller een illusie armer terugkeert op Réunion na zijn periode bij Le Havre. 'Het was ongelooflijk om hem te zien scoren. Ik kon mijn tranen niet in bedwang houden. De spanning was enorm', zegt Gangate tegen Le Parisien.

Via een omweg heeft Payet zijn bestemming alsnog bereikt. Deels door te leren, deels door zijn natuurlijke speelstijl trouw te blijven. Nu schittert hij op het hoogste podium. Frankrijk hoopt op de geniale fratsen van Payet, wiens trucjes in het verleden regelmatig vervloekt werden. Woensdagavond mag hij weer, tegen Albanië. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.