Paul Pogba, een schim van de waanzinnige speler die hij kan zijn

Reacties

VI-verslaggever Süleyman Öztürk blikt vooruit op de midweekse speelronde van de Premier League, met dit keer aandacht voor Manchester United-sterspeler Paul Pogba.

Paul Pogba, een schim van de waanzinnige speler die hij kan zijn

Voordat er een verkeerd beeld ontstaat, wil ik het volgende vooropstellen: Paul Pogba is een voetballer met Gouden Bal-potentie. Een middenvelder die op elke wedstrijd zijn stempel zou moeten drukken. Die zou moeten heersen in de persoonlijke duels, die voor momenten van verlichting en vermaak zou moeten zorgen en die Manchester United als aanvoerder en aanjager naar de top zou moeten leiden. De waarheid is dat hij dit allemaal niet is. De Fransman, man van 105 miljoen en bijna 26 alweer, loopt met de ziel onder zijn arm te voetballen. Hij laat een bal een meter van een voet springen en lijkt dan net Pinokkio die met zijn onhandige houten benen die fout probeert te herstellen. Het is een triest gezicht om zo'n groot talent zo te zien worstelen met zichzelf. De vraag die dan vanzelf bovenkomt: wat is hier toch aan de hand?

Het antwoord is waarschijnlijk niet zo moeilijk. José Mourinho heeft hem volgens de tabloids ten overstaan van de rest van de spelersgroep 'een virus' genoemd. Laat dat even op je inwerken. Dat je leraar, chef, vader of moeder iedereen bij elkaar roept en dan meent te moeten zeggen dat jij een virus bent. Een beschuldiging die je niet zomaar even van je kan laten afglijden. Daar sta je mee op, daar ga je mee naar bed en dat neem je hoe dan ook mee het veld op. The Special One heeft hem bovendien eerder de aanvoerdersband afgenomen. Paul Pogba is een gekleineerde, gekwetste trotse jongen die elke ochtend hoopt dat zijn trainer wordt ontslagen.

José Mourinho en Paul Pogba tijdens het Champions League-duel met Juventus op 7 november.
José Mourinho en Paul Pogba tijdens het Champions League-duel met Juventus op 7 november.

Het verval is ook zo groot. Tussen de wereldkampioen die als grote roerganger de hele Franse selectie bijeenhield. Die bij de festiviteiten rond de wereldtitel de bescheiden N'Golo Kanté op de schouders nam, die in alles uitstraalde het ongelooflijk leuk te vinden om met al die andere jongens op avontuur te zijn in Rusland. Tijdens het WK merkte Mourinho al eens cynisch op dat hij een totaal andere Pogba zag in de Franse ploeg. Het duivelse dilemma: ligt dat aan Pogba of ligt dat aan Mourinho?

Pogba is in de eerste plaats een creatieve voetballer. Hij heeft de neiging de bal te lang vast te houden, hij wil vermaken en is gek op dribbels waarvan hij zelf ook niet weet waar ze eindigen. Ineens een gekke afslag nemen. Pogba is een jazzy voetballer die zijn taak soms de taak wil laten. Leuk voor het publiek, minder leuk voor een manager als Mourinho voor wie voetbal een spel is van zo min mogelijk fouten maken. Het ironische is dat Pogba tijdens het wereldkampioenschap in Rusland precies deed wat de trainer José Mourinho idealiter van hem zou verlangen. In dienst spelen van de ploeg. Omdat hij het verhaal van bondscoach Didier Deschamps snapte, omdat hij wist waartoe zijn inspanningen konden leiden. Dat in dienst spelen van deed hij goed en soms onopvallend, maar voor het team en de plannen van de trainer was hij van grote waarde.

Paul Pogba heeft een beetje liefde nodig, een beetje vertrouwen en zal uiteraard ook bij zichzelf te rade moeten gaan. Alle geluk en wijsheid begint bij zelfkennis. Als voetballer is hij op zijn best wanneer hij het simpel houdt en niet naar de gecompliceerde oplossing zoekt om maar te bewijzen dat hij kan voetballen.

Manchester United speelt woensdagavond in de Premier League tegen Arsenal. Bekijk hieronder het volledige programma van de vijftiende speelronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.