Passmaster Frenkie de Jong en zijn zoektocht naar een nieuw wapen

Reacties

Frenkie de Jong heeft een goede week achter de rug, met eerst een beslissende assist tegen Levante en vervolgens het winnende doelpunt tegen Real Sociedad. Nu de passmaster van La Liga zich ook nog eens gaat bemoeien met de score, durven de fans van Barcelona weer te dromen.

Passmaster Frenkie de Jong en zijn zoektocht naar een nieuw wapen
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
2 - 2
Valencia
Valencia

Het is iets waar De Jong in zijn tijd bij Ajax ook weleens kritiek op kreeg. Zijn schijnbewegingen, versnellingen en manier van ruimtes vinden zagen er allemaal gelikt uit, maar moest de middenvelder met zijn kwaliteiten niet wat vaker direct betrokken raken bij doelpunten? In zijn eerste volledige seizoen in de Eredivisie scoorde De Jong geen een keer. In het jaar voordat hij naar Barcelona vertrok eindigde de stilist op vier goals en vier assists.

© Pro Shots

Bij Barcelona hoefde De Jong niet lang te wachten op zijn eerste goal. Al in de vierde wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Valencia, was het raak. De Jong schreef in dit duel ook nog een assist op zijn naam en maakte daarmee een veelbelovende start. Het bleek echter geen voorbode op een seizoen met veel directe bijdrages aan de score. De Jong noteerde in december nog een assist in de 5-2 zege op Real Mallorca en scoorde in februari in de 2-3 overwinning op Real Betis. Daar bleef het verder bij.

Natuurlijk is De Jong niet de eerste speler bij Barcelona naar wie wordt gekeken als het gaat om de doelpunten. De middenvelder staat vooral opgesteld om het spel te verdelen en te versnellen; voor de aanvallende creativiteit zijn andere grote namen aanwezig. Toch rekenden de altijd kritische media en een deel van de supporters op meer. De Jong moest met zijn kwaliteiten nadrukkelijker op de voorgrond treden, zo luidde de opinie.

In de eerste weken onder Ronald Koeman kon De Jong dat nog niet waarmaken. Als defensieve middenvelder kwam hij weer weinig in de gebieden waar hij zijn aanvallende cijfers kon opkrikken. De Jong was ook niet lekker in vorm, zo concludeerden de Spaanse sportkranten, die vernietigend waren in hun oordeel na de Champions League-nederlaag tegen Juventus (0-3). 'Een middenvelder kan niet slechter spelen', schreef El Mundo Deportivo zelfs. Autsj.

Dat de Spaanse journalisten met de waan van de dag leven, is al een tijdje bekend. De Jong raakte niet onder de indruk van de keiharde kritiek en liet vorige week zijn voeten spreken in de thuisoverwinning op Levante. De middenvelder was een van de beste spelers op het veld en leverde de assist op het beslissende doelpunt van Lionel Messi. 'Dus dít is De Jong die Barcelona van Ajax heeft gehaald?', jubelde Marca. 'Messi maakte de winnende, maar het was De Jong die schitterde in Camp Nou. De wedstrijd verliep in het tempo dat de Nederlander bepaalde en nadat Sergio Busquets was gewisseld nam hij de verantwoordelijkheid voor het creëren van kansen, wat leidde tot een assist op de goal van Messi.'

Of de wedstrijd tegen Levante zijn beste wedstrijd voor Barcelona tot dusver was? 'Ik hoop dat het zo was. Ik moet veel verbeteren en elk seizoen beter worden. Het afgelopen seizoen was ik niet héél goed dus dat moet ik verbeteren. Dit is een goed begin', reageerde De Jong lachend. Koeman was lovend over zijn landgenoot, maar wees ook direct op een verbeterpunt: 'Hij heeft de kwaliteiten om ook aanvallend meer te betekenen. Frenkie is zeer snel met de bal aan de voet en kan met passes de ruimtes vinden. We werken hier ook aan, we willen dat hij met zijn intelligentie belangrijker wordt in het laatste deel van het veld. Er is veel winst te behalen met het doorbreken van de linies.'

© Pro Shots

Niet alleen de media en supporters, maar dus ook Koeman wil meer doelpunten en assists van De Jong zien. De middenvelder neemt het met zich mee en maakte woensdag de winnende tegen Sociedad. Twee directe bijdrages aan een doelpunt in twee wedstrijden, dus: evenveel als in de 35 wedstrijden (!) daarvoor. De Jong, dit seizoen de speler met de meeste succesvolle passes van La Liga (812 stuks), hoopt dat het een begin van een serie is.

De overwinning van Barcelona op Sociedad viel weliswaar nipt uit (2-1), maar was meer dan verdiend. 'Dit was het beste Barcelona dat we in lange tijd hebben gezien', zei verliezend coach Imanol Alguacil. De stukjes van de Barcelona-puzzel lijken steeds beter in elkaar te vallen en met een De Jong die ook in aanvallend opzicht zijn waarde toont, mag er weer voorzichtig omhoog gekeken worden. Bij een overwinning op Valencia bedraagt de achterstand op Real Madrid nog maar drie punten. Koeman duimt voor een nieuwe hoofdrol van zijn landgenoot.

'Barcelona is absoluut geen titelkandidaat, maar een gevaarlijke outsider'

Het programma in speelronde 14 van La Liga:


Vr 18 dec. 2020

Za 19 dec. 2020

Zo 20 dec. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.