Paris Saint-Germain tegen Bayern München: een bijzondere finale

Reacties

Al op 25 juni 2019 begon dit seizoen van de Champions League met de onvergetelijke krakers Feronikeli - Red Imps en Tre Penne - FC Santa Coloma in de eerste kwalificatieronde voor de tweede kwalificatieronde. Na bijna veertien maanden wachten is het dan eindelijk zover: de grote finale tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. VI zet enkele interessante feitjes over de finale op een rijtje.

Paris Saint-Germain tegen Bayern München: een bijzondere finale
© Pro Shots
PSG
PSG
0 - 1
Bayern München
Bayern München

De scoringsdrift van Bayern München moet als eerste benoemd worden, want Der Rekordmeister is bezig aan een uniek seizoen in de Champions League. Bayern maakte in het elitetoernooi al 42 goals dit seizoen, terwijl het all-time record op 45 staat en in handen van Barcelona (1999/00) is. Om de cijfers van Bayern in perspectief te plaatsen: Barça pakte het record in zestien Champions League-wedstrijden, Bayern maakte er 42 in tien duels. Onder andere te danken aan drie monsteroverwinningen: 7-2 op Tottenham Hotspur, 6-0 op Rode Ster Belgrado en natuurlijk de 8-2 op Barcelona.

Bayern verloor sinds de hervatting van het voetbal niet meer en is ook de eerste club die al zijn wedstrijden tot aan de finale van de Champions League won. De Duitsers kunnen zodoende de eerste club ooit worden die een heel seizoen lang niet verloor op het hoogste niveau in Europa. Zelfs het oppermachtige Real Madrid van de jaren '60, Ajax met Johan Cruijff of het Bayern München met Gerd Müller waren niet zo oppermachtig in Europa als Bayern op dit moment is.

De strijd tussen PSG en Bayern is ook de strijd tussen potentiële treble-winnaars. Beide teams werden kampioen in eigen land en wonnen ook het bekertoernooi. Het is sowieso voor het eerst in 22 jaar dat twee landskampioenen tegenover elkaar staan in de eindstrijd van het miljardenbal. Vanaf 1999 tot en met 2019 stond er telkens één niet-kampioen in de finale.

Het is nog maar de tweede keer dat er een Franse en Duitse club tegenover elkaar staan in de finale van de Champions League en Europa Cup I. Alleen in 1976 was dat ook het geval, Bayern versloeg toen Saint-Étienne. Sowieso is de Europese geschiedenis van Franse teams in CL/EC I-finales niet briljant, alleen in 1993 lukte het een Franse club om het toernooi te winnen. Olympique Marseille zegevierde op AC Milan (1-0), daarvoor ging het vier keer mis. Stade Reims (1956 en 1959), Saint-Étienne (1976) en Marseille (1991) gingen de mist in tijdens de eindstrijd, na 1993 verloor ook AS Monaco nog een finale in 2004.

De finale wordt afgewerkt in Estádio da Luz te Lissabon.
© Pro Shots
De finale wordt afgewerkt in Estádio da Luz te Lissabon.

Achtmaal stonden Bayern en PSG tegenover elkaar in de Champions League, nooit eerder eindigde zo'n duel in een gelijkspel. Met vijf overwinningen is het historisch voordeel in het bezit van PSG, maar de laatste keer dat de elftallen elkaar troffen, zegevierde Bayern. Op 5 december 2017 werd er in de Allianz Arena met 3-1 gewonnen, huidig toernooitopscorer Robert Lewandowski opende toen de score.

De Poolse spits van Bayern kan ook persoonlijk geschiedenis schrijven, maar dan moet hij wel twee keer of vaker scoren in de finale. Lewandowski staat momenteel op vijftien doelpunten in de Champions League, het seizoenrecord is momenteel in handen van Cristiano Ronaldo. In het seizoen 2013/14 maakte hij zeventien doelpunten in het elitetoernooi. Bij drie doelpunten evenaart Lewandowski ook Raúl op de eeuwige topscorerslijst van de Champions League, met 71 doelpunten hoeft hij dan alleen nog Lionel Messi (115) en Ronaldo (130) voor zich te dulden.

© Pro Shots

Aan de kant van PSG is het Ángel Di María die een plekje in de geschiedenisboeken kan verdienen. Mocht hij dusdanig goed spelen in de finale dat hij door de UEFA wordt uitgeroepen tot Man of the Match, is hij de eerste speler ooit die in twee verschillende finales die ereprijs krijgt toebedeeld. Eerder werd Di María verkozen tot belangrijkste speler in de finale van 2014, tussen Real Madrid en Atlético Madrid (4-1 na verlenging).

De aftrap van PSG – Bayern wordt om 21.00 uur in Lissabon verricht.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.