Paar minuutjes inhalen: dit zijn de regels bij RKC-Ajax en AZ-NEC

Reacties

De woensdagavond wordt bijzonder in de Eredivisie, in totaal zal er zo'n vijftien minuten gevoetbald worden en daarin worden twee wedstrijden afgerond. AZ - NEC en RKC Waalwijk - Ajax worden uitgevoetbald, dit zijn de regels rondom deze bijzondere situaties.

Paar minuutjes inhalen: dit zijn de regels bij RKC-Ajax en AZ-NEC
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 2
N.E.C.
N.E.C.
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
2 - 3
Ajax
Ajax

Beide wedstrijden werden om vervelende redenen stilgelegd. Op 30 september kwamen Ajax-spits Brian Brobbey en RKC-goalie Etienne Vaessen hard in botsing, waarbij de doelman hard werd geraakt en uit voorzorg op het veld werd gereanimeerd. Na een flinke rustperiode maakte Vaessen inmiddels zijn rentree onder de lat van RKC.

Een kleine maand later, op 29 oktober, werd de wedstrijd tussen AZ en NEC in de slotfase stilgelegd. NEC-spits Bas Dost ging naar de grond zonder dat de bal in de buurt was, later bleek dat hij een ontstoken hartspier had. Inmiddels is besloten om beide wedstrijden uit te spelen op woensdagavond. AZ - NEC wordt om 19.00 uur in de negentigste minuut hervat bij een 1-2 stand, RKC - Ajax gaat verder in de 84ste minuut bij een stand van 2-3. Bij de resterende minuten zijn fans toegestaan.

De regels
In dit soort gevallen schrijven de regels voor dat teams met dezelfde opstelling moeten beginnen als ten tijde van de staking. Als een speler geblesseerd is, moet dit worden geverifieerd door de KNVB. Pas na een check van een sportarts van de Nederlandse bond kan een team een wijziging doorvoeren in de startopstelling. In de reglementen van de KNVB staat verder dat 'de speler die ten tijde van het gespeelde gedeelte van de wedstrijd niet-speelgerechtigd was, evenmin bevoegd is deel te nemen aan het later te spelen gedeelte van de wedstrijd'. Er mogen dus niet zomaar spelers worden toegevoegd aan de wedstrijdselectie.

(Eventuele) wijzigingen
Gekeken naar AZ - NEC zal dit laatste uiteraard gelden voor Dost, die inmiddels herstellende is en heeft aangegeven zich voorlopig niet op voetbal te richten. Bij AZ valt er verder niet veel te kiezen. Trainer Pascal Jansen wisselde op 29 oktober al vijfmaal en zal de resterende minuten dus moeten afwerken met de spelers die toen op het veld stonden, tenzij er nog iemand van dat elftal geblesseerd raakt. Naar verluidt is Riechedly Bazoer niet inzetbaar in het restant tegen NEC, in dat geval zou Jansen mogen wisselen. Bij NEC is de ingevallen D'Leanu Arts geblesseerd, voor hem zal een nieuwe naam in het veld komen.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara (73. Kasius), Bazoer, Penetra (46. Martins Indi), Møller Wolfe; Clasie, D. de Wit, Mijnans (46. Goudmijn); Lahdo (73. Odgaard), Pavlidis, Van Brederode (46. Van Bommel).
Opstelling NEC: Cillessen, Van Wermeskerken (87. Arts), Ross, Verdonk, Baas; Hoedemakers, Mattsson, Proper; Olden Larsen (63. Schöne), Dost, Hansen (63. Tavsan).

Bij RKC - Ajax is de situatie bij RKC ook duidelijk. Omdat Vaessen inmiddels hersteld is en zijn rentree heeft gemaakt, is een wisseling onder de lat niet nodig voor de resterende zes minuten aan officiële speeltijd. De thuisclub wisselde al vijfmaal voor het duel werd stilgelegd op 30 september, waardoor trainer Henk Fraser na de hervatting niet meer kan wisselen.

Bij Ajax ligt het flink anders. Keeper Jay Gorter stond nog op doel tegen RKC, maar is inmiddels geblesseerd geraakt. Hij zal met toestemming van de KNVB worden vervangen, waarschijnlijk door Diant Ramaj. Ook Silvano Vos speelde tegen RKC en raakte in de tussentijd geblesseerd, trainer John van 't Schip mag ook op zijn middenveld dus een wijziging doorvoeren.

Opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Lelieveld (82. Gaari), Adewoye, Van den Buijs, Meijers; Roemeratoe (83. Weidmann), Niemeijer (46. Min), Oukili; Bakkali (59. Margaret), Kramer, Cleonise (70. Stevanovic).
Opstelling Ajax: Gorter, Rensch, Sutalo, Ávila, Hato; Berghuis, Vos, Taylor; Forbs, Brobbey, Bergwijn (79. Van Axel Dongen).

Aanvoerder Steven Bergwijn is niet inzetbaar, hij werd gewisseld op 30 september. Amourricho van Axel Dongen kwam toentertijd in het veld, maar wedstrijdfit is de jongeling nog niet. Hij keerde onlangs pas terug op de groepstraining. Achter hem staat dus een vraagteken. Van 't Schip leek in de voorbeschouwing te hinten op het feit dat hij geen beroep kan doen op Van Axel Dongen.

In tegenstelling tot RKC gebruikte Ajax niet al zijn wissels in de eerste 84 minuten van het duel op 30 september, waardoor Van 't Schip kan ingrijpen bij de hervatting. De regels staan het toe dat trainers voor de hervatting al wisselen, zoals dat ook gebeurde bij de gestaakte Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. In dat geval lijkt Gastón Ávila kind van de rekening te worden. De verdediger speelde onder trainer Maurice Steijn, maar kreeg onder Van 't Schip nog geen speelminuten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.