Overzicht: Monsterzege Portugal op Rusland

Litouwen hield verrassend gelijke tred met Spanje. Engeland won dankzij Owen nipt, terwijl Turkije en Denemarken de punten deelden. Portugal boekte een monsterzege op Rusland.

In Groep 2 hielden Denemarken en Turkije elkaar in evenwicht (1-1). Jesper Grønkjær mocht zich het puntenverlies aanrekenen. Want na de rode kaart voor de Birmingham-aanvaller zat er voor Denemarken niets anders op dan de 1-0 voorsprong (Tomasson) over de eindstreep te brengen. Het lukte niet. Nihat tekende in de tweede helft voor de gelijkmaker. Daarmee maakte hij zijn fout goed, want tien minuten voor de 1-1 miste hij een strafschop.

Mede dankzij een doelpunt van Andrei Sjevtsjenko was Oekraïne met 2-0 te sterk voor Georgië. Albanië had eerder op de dag Kazachstan de derde nederlaag op rij toegebracht.

In Groep 3 gaf Portugal een pak slaag aan Rusland. Het kwalificatieduel liep al naar wens door goals van Cristiano Ronaldo, Pauleta en Deco voor rust. Na de Russische eretreffer liep Portugal uit naar een monsterzege; 7-1. De Baltische ontmoeting tussen Letland en Estland eindigde onbeslist (2-2). Tien minuten voor het einde moest het Estland van interim-bondscoach Jelle Goes de gelijkmaker incasseren.

In Groep 4 herstelde Frankrijk zich van de 0-0 tegen Ierland van zaterdag. Overtuigend was het optreden van Les Bleus tegen Cyprus niet, dat door toedoen van Sylvain Wiltord en Thierry Henry op eigen veld met 2-0 ten onder ging.

Noorwegen verraste met een eclatante zege op Slovenië, dat als leider van Groep 5 het duel was ingegaan. De vroege treffer van John Carew bleek een opmaat voor de 3-0 overwinning van Noorwegen.

Italië nam de koppositie over van Slovenië, dat zaterdag Squadra Azzurra op een 1-0 nederlaag had getrakteerd. De ploeg van Marcelo Lippi maakte de stap dankzij een opmerkelijke 4-3 overwinning op Wit-Rusland.

Berti Vogts heeft de kritiek op zijn werk als bondscoach van Schotland niet kunnen pareren met een klinkende zege op Moldavië. De Duitser, die vanaf de tribune zijn aanwijzingen moest geven vanwege een schorsing, zag zijn ploeg teleurstellend met 1-1 gelijkspelen.

Hoewel het allerminst soepel liep keerde Engeland zonder schade terug uit Azerbeidzjan. Het duel in Groep 6 werd beslist door een doelpunt van Michael Owen. De spits van Real Madrid, die bij afwezigheid van David Beckham de aanvoerdersband droeg, tekende halverwege de eerste helft voor de enige treffer.

Voor Wales is het WK in 2006 uit beeld verdwenen. Op de nederlaag tegen Engeland volgde een nieuwe verliesbeurt. Polen was in Cardiff met 3-2 te sterk, waardoor Mark Hughes met een nederlaag afscheid nam als bondscoach van Wales. In Groep 7 zorgde Litouwen voor een verrassing. De Balten hielden op eigen veld het favoriete Spanje op 0-0. Servië-Montenegro profiteerde van de misstap door het kleine San Marino met 5-0 te kloppen. Dejan Stankovic was met twee goals de topscorer van de avond.

Zweden maakte gehakt van IJsland, de hekkensluiter in Groep 8. Het ontbreken van Zlatan Ibrahimovic in de basis deed geen pijn getuige de 4-1 overwinning. Henrik Larsson was met twee goals de meest productieve man aan Zweedse kant. Ibrahimovic maakte tien minuten na rust zijn entree, maar kon geen doelpuntje meepikken.

Hristo Stoitchkov heeft zijn eerste thuiswedstrijd als bondscoach van Bulgarije gewonnen. Malta, dat na een klein kwartier brutaal de leiding had genomen, werd met 4-1 verslagen. Dmitar Berbatov was met twee treffers de grote man bij de Bulgaren.