Oude video met 'respectloze haka' zorgt voor onrust rond Leeuwinnen

Reacties

Mensen in Nieuw-Zeeland zijn niet blij met een video die vorige maand werd opgenomen tijdens een trainingskamp in Nederland van de Oranje Leeuwinnen. De selectie verblijft deze maand in Nieuw-Zeeland voor het WK en tijdens een training werd de indruk gewekt dat de spot werd gedreven met de haka, een ceremoniële dans van de Maori's uit Nieuw-Zeeland. De KNVB ontkent dat dit de insteek van de video is, maar de onrust is al ontstaan.

Oude video met 'respectloze haka' zorgt voor onrust rond Leeuwinnen
© Pro Shots

De timing van de commotie is opmerkelijk te noemen, omdat de video van de Oranje Leeuwinnen al op 28 juni online werd gezet. De Nederlandse video werd echter gevonden nadat ook het Spaanse vrouwenelftal een video had opgenomen. The Post, een van de grootste kranten in Nieuw-Zeeland, schreef vervolgens een groot stuk over hoe om te gaan met de Nieuw-Zeelandse cultuur.

Een woordvoerder van de KNVB heeft aan de NOS laten weten dat de intenties nooit respectloos richting andere culturen waren en dat de trainingsvorm gebaseerd was op het oproepen van innerlijke kracht. Op de korte video, die inmiddels is verwijderd, is te zien hoe recordinternational Sherida Spitse met een schreeuw een pose aanneemt, collega-international Merel van Dongen roept vervolgens 'Haka! Nieuw-Zeeland!'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De groepswedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het komende WK


Zo 23 jul. 2023

Do 27 jul. 2023

Di 1 aug. 2023

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.