Oud-bondscoach Pauw: 'Ben als jonge speelster verkracht door KNVB-functionaris'

Voormalig voetbalster en oud-bondscoach Vera Pauw is als jonge speelster verkracht door een hoge voetbalfunctionaris van de KNVB. Dat vertelt Pauw in een uitgebreide verklaring op Twitter.

Oud-bondscoach Pauw: 'Ben als jonge speelster verkracht door KNVB-functionaris'
© Pro Shots

Het statement begint met de tekst dat Pauw 35 jaar lang een geheim met zich heeft meegedragen. 'Zelfs de mensen die het dichtst bij me staan wisten niet van de verkrachting door een hoge voetbalfunctionaris die ik heb moeten doorstaan als jonge speelster', schrijft Pauw. 'Later zijn daar nog twee seksuele mishandelingen door twee andere mannen bijgekomen. Alle drie de mannen waren op dit moment werkzaam bij de KNVB.'

Lees hier de volledige verklaring van Pauw:

In gesprek met NRC heeft Pauw uitgebreid haar verhaal gedaan. Het gaat daarbij niet alleen over seksueel misbruik en verkrachting; ook wordt geschreven dat de KNVB heeft geprobeerd de plaats van Pauw in de geschiedenis te marginaliseren. De krant stelt dat 'de wegbereider van het vrouwenvoetbal in Nederland' al jaren een ernstig verstoorde verstandshouding met de KNVB heeft. Dit blijkt ook uit een vertrouwelijk rapport van een extern onderzoeksbureau waar NRC over kon beschikken.

In het stuk wordt beschreven hoe Pauw halverwege de jaren tachtig zou zijn verkracht door een bondfunctionaris, die ze had leren kennen tijdens een jaarlijks KNVB-toernooi in Zeist. In juni besloot ze aangifte tegen de man te doen bij de zedenpolitie in Amsterdam. De man, wiens naam niet wordt genoemd in NRC op verzoek van Pauw, zegt in een reactie dat hij zich dit niet kan herinneren.

Bekijk hier al onze video's