Oranje ziet Frankrijk de macht grijpen: Grieken ten onder in topper in Groep B

Frankrijk heeft maandag laten zien wie de baas is in Groep B. Les Bleus rekenden in eigen huis af met Griekenland, maar eenvoudig ging dat niet. Ierland won van Gibraltar en boekte de eerste overwinning in deze EK-kwalificatiereeks.

Frankrijk
Frankrijk
1 - 0
Griekenland
Griekenland

In de poule van het Nederlands elftal is het razend spannend. Zowel Frankrijk als Griekenland liet tot maandag geen kruimel liggen. Dat nam niet weg dat Les Bleus in eigen huis de torenhoge favoriet waren. Frankrijk drukte de Grieken binnen de kortste keren naar achteren, maar Odisseas Vlachodimos hield zijn doel lange tijd schoon.

Dat was mede te danken aan Antonio Mateu Lahoz. De Spaanse scheidsrechter, die in het Stade de France zijn allerlaatste wedstrijd floot, weigerde Kylian Mbappé tot drie keer toe een penalty toe te kennen. De grootste kans in de eerste helft kwam op naam van Jules Koundé. De verdediger van Barcelona kreeg echter te weinig vaart achter de bal om Vlachodimos te verrassen.

Mateu Lahoz wijst toch naar de stip
Tien minuten na rust kon Mateu Lahoz niet anders dan Frankrijk een penalty geven, toen Konstantinos Mavropanos zijn voet in het gezicht van Antoine Griezmann plantte. Dat leverde de speler van Atlético Madrid een hoofdwond op. Mbappé faalde in eerste instantie, maar mocht van geluk spreken dat de Grieken te vroeg inliepen. De tweede poging verdween onberispelijk in de rechterbovenhoek (1-0).

Frankrijk trapte vervolgens op de rem en besloot wat minder risico te nemen. In de tegenstoot leek Randal Kolo Muani de wedstrijd in het slot te gooien, maar Mavropanos verhinderde dat met een overtreding. Mateu Lahoz kon niet anders dan de Griekse verdediger met rood van het veld sturen. In de slotfase speelde Frankrijk een gewonnen wedstrijd. Daar deden de veertien (!) minuten extra tijd niets aan af.

Dat betekent dat Frankrijk na vier wedstrijden nog altijd de volle buit heeft en op koers ligt voor groepswinst. De strijd om de tweede plaats gaat tussen Griekenland, Ierland en Nederland en ligt nog volledig open.

Ierland
Ierland
3 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Met gemiddeld drie tegendoelpunten in de eerste drie EK-kwalificatieduels toonde Gibraltar aan niet meer de schiettent van weleer te zijn. De Zuid-Europeanen lieten zich ook in het Aviva Stadium in Dublin van hun beste kant zien, want Ierland kwam voor rust opvallend genoeg niet tot scoren tegen de semi-profs van Gibraltar.

In de tweede helft ging het alsnog fout voor de bezoekers. Eerst was het invaller Mikey Johnston die profiteerde van een gesmoorde vrije trap, daarna verdubbelde Brighton & Hove Albion-aanvaller Evan Ferguson de score (2-0). In de slotfase zorgde een andere invaller, Adam Idah, ervoor dat het gemiddelde aantal tegendoelpunten van Gibraltar intact bleef (3-0).