Oranje won al sinds 1936 niet in Frankrijk, mijlpaal lonkt voor Blind

Reacties

Traditiegetrouw blikt VI aan de hand van cijfers en feiten vooruit op het EK-kwalificatieduel van Oranje van vrijdagavond met Frankrijk. 

Oranje won al sinds 1936 niet in Frankrijk, mijlpaal lonkt voor Blind
© Pro Shots
Frankrijk
Frankrijk
4 - 0
Nederland
Nederland

• Nederland en Frankrijk staan voor de 29ste keer tegenover elkaar. Oranje won elf keer in de onderlinge historie, Les Bleus dertien keer. De laatste zege van het Nederlands elftal tegen Frankrijk op Franse bodem dateert van 1936, toen een vriendschappelijk duel in een klinkende 1-6 overwinning eindigde.

• De laatste keer dat het Nederlands elftal op bezoek ging in het Stade de France, was in september 2018 tijdens de eerste termijn van bondscoach Ronald Koeman. Toen maakte Olivier Giroud (foto), inmiddels topscorer aller tijden, een kwartier voor tijd de winnende treffer: 2-1.

• Oranje mag dan al jarenlang niet gewonnen hebben op Franse bodem, afgelopen jaar presteerde Frankrijk niet best op eigen veld. In de Nations League verloor de latere WK-finalist twee van zijn drie thuiswedstrijden tegen Denemarken (1-2) en Kroatië (0-1).

•Van de laatste zes interlands tegen Frankrijk won Oranje er slechts een. Dat gebeurde tijdens de laatste ontmoeting op 11 november 2018 in De Kuip, toen de regerend wereldkampioen door goals van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum zijn eerste nederlaag sinds vijf duels leed tegen Oranje.

• Daley Blind startte destijds in de basis en kan vrijdag bij een nieuw optreden tegen Frankrijk zijn honderdste interland spelen. Bondscoach Ronald Koeman liet echter al doorschemeren dat de 33-jarige verdediger van Bayern München op de linksbackpositie niet zijn eerste keuze is.

recordinternationals

Speler Interlands
Wesley Sneijder 134
Edwin van der Sar 130
Frank de Boer 112
Rafael van der Vaart 109
Giovanni van Bronckhorst 106
Dirk Kuijt 104
Robin van Persie 102
Phillip Cocu 101
Daley Blind 99
Arjen Robben 96

• Koeman begint aan zijn tweede termijn als bondscoach. In eerste termijn won de oud-international elf van zijn twintig interlands, tegenover vier nederlagen. Ook Dick Advocaat, Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Guus Hiddink en Rinus Michels waren in meerdere termijnen bondscoach.

• De selectie van Oranje herbergt vier spelers die tegen Frankrijk hun debuut kunnen maken: Feyenoorders Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer, Ajax-spits Brian Brobbey en Vitesse-doelman Kjell Scherpen, die als vervanger van de zieke Bart Verbruggen bij de selectie is gehaald.

'Lutsharel Geertruida of Jurriën Timber zal Kylian Mbappé moeten afstoppen'

• Ook bij Frankrijk zijn er drie spelers opgeroepen die kunnen debuteren als international: RC Lens-doelman Brice Samba, OGC Nice-verdediger Jean-Clair Todibo en zijn ploeggenoot Khéphren Thuram. De middenvelder is de zoon van oud-international Lilian Thuram en broer van aanvaller Marcus.

• Frankrijk neemt rondom het EK-kwalificatieduel met Oranje afscheid van de na het WK gestopte internationals Hugo Lloris, Steve Mandanda en Raphaël Varane. Karim Benzema was ook uitgenodigd, maar heeft volgens Franse media bedankt voor die invitatie.

• Deschamps bleef na het WK wel aan als bondscoach. De 54-jarige oud-international is al sinds 2012 de keuzeheer van Les Bleus. Ter vergelijking: Oranje had sindsdien Van Gaal, Hiddink, Danny Blind, Advocaat, Koeman, Frank de Boer, Van Gaal en weer Koeman als bondscoaches.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.