Oranje wacht achtervolging na comeback Noord-Ierland

Reacties

Noord-Ierland heeft de voorsprong op het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiegroep zaterdag vergroot tot zes punten, hoewel Oranje nog wel een duel tegoed heeft. De formatie van bondscoach Michael O'Neill leek af te stevenen op puntenverlies tegen Estland, maar voorkwam dankzij twee invallers averij.

Oranje wacht achtervolging na comeback Noord-Ierland
Estland
Estland
1 - 2
Noord-Ierland
Noord-Ierland

Voorafgaand aan het duel sprak O'Neill de hoop uit Duitsland en Nederland maximaal onder druk te zetten door na de zeges in de eerste twee speelrondes deze week ook af te rekenen met Estland en Wit-Rusland.

'We hebben voor iedereen respect, maar als we zes punten overhouden aan de komende twee wedstrijden, dan wordt het in principe een driestrijd met Nederland en Duitsland', meldde O'Neill. 'Dan krijgen we in het najaar een knock-outconfrontatie met beide landen. Dat scenario zie ik wel zitten.'

Hoewel Noord-Ierland nadrukkelijk het initiatief nam in Estland, bleven veel mogelijkheden voor de achtstefinalist van het meest recente EK uit. De thuisploeg stichtte in eerste instantie nog veel minder gevaar, maar kwam na een klein half uur wel op voorsprong. Konstantin Vassiljev verraste doelman Bailey Peacock-Farrell met een vrije trap in de korte hoek.

Voor een team dat in uitwedstrijden al meer dan tien uur niet had gescoord, was dat tegendoelpunt natuurlijk een gevoelige tik. Vlak voor rust ontsnapte Noord-Ierland zelfs aan een 2-0 achterstand. Een goal van Madis Vihmann vond geen doorgang omdat er een overtreding zou zijn begaan op Peacock-Farrell. Ook na de hervatting miste Noord-Ierland lange tijd de creativiteit om Estland in het nauw te brengen. Het waren juist de bezoekers die de meeste gevaarlijke momenten moesten doorstaan. Een poging van uitblinker Vassiljev spatte zelfs uiteen op de lat.

Ommekeer
Noord-Ierland leek zo bezig aan een moeilijke missie, maar razendsnel stelden de bezoekers orde op zaken. Invaller Josh Magennis sloeg zowel in de 77ste en in de tachtigste minuut toe. Aan de 1-1 had de aanvaller een zeer klein aandeel: hij raakte onbedoeld een schot van Conor Washington (een andere invaller) aan. De Esten hadden deze domper nog niet geïncasseerd of de 1-2 was al een feit. Magennis rondde deze keer zeer koelbloedig af.

Een serieus slotoffensief van Estland kwam niet meer van de grond, al was Artjom Dmitrijev in de blessuretijd nog levensgevaarlijk met een kopbal. Zo helpt de gouden hand van wisselen van O'Neill een pover Noord-Ierland aan een uitstekende uitgangspositie. Al is de ploeg nog geen enkele keer Duitsland of Nederland tegengekomen. Overigens is Magennis tot nu toe de held van Noord-Ierland in deze kwalificatie. In maart maakte de aanvaller vlak voor tijd de bevrijdende 2-1 tegen Wit-Rusland.

Nederland komt Noord-Ierland op 10 oktober (thuis) en 16 november (uit) tegen. De toptwee van elke groep kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK. Oranje is deze week ontslagen van voorrondeverplichtingen door de deelname aan de Nations League-eindronde.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.