Oranje Vrouwen tonen WK-vorm in historische interland

De Oranje Vrouwen hebben zaterdag vertrouwen getankt in de uitzwaaiwedstrijd voor het WK in Frankrijk. De formatie van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Australië, de nummer zes van de wereldranglijst met 3-0. Nederland staat op plek acht.

De oefeninterland in het Philips Stadion in Eindhoven was historisch. Er zaten namelijk 30.640 toeschouwers op de tribune, een record bij een duel van de Leeuwinnen op Nederlandse bodem. Oranje kreeg wel al vroeg een tegenvaller te verwerken. Kika van Es lag na vier minuten aangeslagen op de grond vanwege een polsblessure. De linksback kon haar emoties niet in bedwang houden. Ze keerde even terug in het veld, maar moest de strijd uiteindelijk toch staken. Met Merel van Dongen als vervanger in de ploeg kreeg Nederland de eerste kans. Shanice van de Sanden kopte over uit een voorzet van Lieke Martens.

De formatie van Wiegman drong vervolgens aan. Vivianne Miedema loste een schot en dwong keeper Lydia Williams daarmee tot een redding. Vervolgens lag de bal er op ongelukkige wijze bijna aan de andere kant in. Stefanie van der Gragt werkte de bal onbedoeld over haar eigen doel. Vlak voor rust kwam Oranje dan toch op voorsprong. Sherida Spitse gaf de bal uit een vrije trap voor en Van de Sanden kopte knap raak in de korte hoek. Een doelpunt van Australië werd daarna nog afgekeurd wegens buitenspel.

De tweede helft begon uitstekend voor Oranje. De thuisploeg zocht meteen de aanval. Jackie Groenen kreeg de bal nog net bij Miedema, die na een fraaie lichaamsbeweging knap afrondde: 2-0. Zo zorgde de aanvaller van Arsenal in haar 75ste interland voor doelpunt nummer 58, een minder dan het record van Manon Melis.

Australië gaf na de 2-0 niet op en ging voor de aansluitingstreffer. Keeper Sari van Veenendaal bracht tot twee keer toe redding, waaronder oog in oog met Tameka Yallop. Oranje zorgde vervolgens na zeventig minuten voor de beslissing. De ploeg van Wiegman controleerde en kwam via Van de Sanden op 3-0. De aanvaller kreeg de bal uit een corner voor de voeten en volleerde hard raak voor haar tweede treffer van de avond. Een tegenvaller voor Oranje was nog wel dat Van Dongen in de slotfase geblesseerd raakte aan haar hand. De ernst van de blessure zal later duidelijk worden. Aan de score veranderde niets meer in Eindhoven.

Oranje begint op 11 juni aan het WK in Frankrijk met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland in het Stade Océane in Le Havre. De Leeuwinnen treffen in Groep E ook Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni).

Van Dongen: 'Deze sfeer went niet en is elke keer weer een meisjesdroom'
Spitse vol vertrouwen naar WK: 'Wij kunnen heel ver komen'
Martens wil niks weten van favorietenrol: 'Typisch Nederlands'