Oranje Vrouwen schrijven historie met Europese titel

De Oranje Vrouwen hebben voor het eerst in de geschiedenis een eindtoernooi gewonnen. De Leeuwinnen versloegen op uitgerekend het EK in eigen land Denemarken in een aantrekkelijke finale: 4-2.

De eerste helft was al een lust voor het oog. Binnen tien minuten werd er twee keer gescoord. Het was Denemarken dat na zes minuten op voorsprong kwam. Nadat Kika van Es de Deense Sanne Troelsgaard-Nielsen neerlegde in de zestien, benutte Nadia Nadim een penalty. Nog geen vier minuten later vertolkte Shanice van de Sanden een absolute hoofdrol bij de 1-1. Ze liep haar persoonlijke tegenstander eruit op rechts en leverde de bal puntgaaf af bij Vivianne Miedema. De 21-jarige spits scoorde al in de kwart- en halve finale en vond ook in de eindstrijd het net: 1-1.

De speelsters van Oranje vieren de gelijkmaker van Vivianne Miedema.

De vroege doelpunten verhoogden de al goede sfeer nog meer en de Grolsch Veste ontplofte toen de Oranje Vrouwen na een klein half uur op voorsprong kwamen. Lieke Martens draaide op de rand van de zestien weg van haar tegenstander en vond met een geplaatst schot de rechterhoek. Denemarken liet echter zien dat het niet zomaar in de finale stond en enkele minuten na de 2-1 werd het weer gelijk. Pernille Harder werd moederziel alleen op pad gestuurd via een lange bal, maar nadat de spits naar binnenkwam schoot ze knap raak in de korte hoek.

Ook de tweede helft startte flitsend. Aanvoerder Sherida Spitse pikte de draad op, door op simpele wijze een vrije trap binnen te schieten. Met een schuiver werkte Spitse de bal langs de muur, goalie Stina Petersen stond aan de grond genageld. Waar de Deense er niet goed uit zag bij de 3-2, had ze een geweldige reflex in huis op een schot van Miedema. De spits volleerde een niet goed verwerkte voorzet van dichtbij op doel, maar met een puike redding hield Petersen haar land op de been.

Er ontstond een spannende slotfase, waarin Oranje de aanval bleef zoeken. De Leeuwinnen haalden in 2009 de halve finale op het EK in Finland en dat was vooralsnog de beste prestatie op een eindtoernooi, maar naarmate de negentigste minuut dichterbij kwam lonkte een legendarische eindzege in eigen land. Denemarken stuurde in de slotfase verdedigster Stine Larsen naar voren. Deze wanhoopsdaad sorteerde geen effect, alhoewel Troelsgaard met een harde volley nog akelig dicht bij de 3-3 was.

In de slotfase hielden de Leeuwinnen via balbezit het initiatief en het was uitgerekend Miedema, ze werd voor en tijdens het toernooi bekritiseerd in de media, die het duel op slot gooide. In de laatste minuten van de wedstrijd speelde ze zichzelf vrij in de zestien en schoot ze Oranje naar de titel: 4-2.