Oranje Vrouwen komen tekort en lijden duidelijke nederlaag tegen Team USA

Reacties

De Oranje Vrouwen zijn er vrijdagavond niet in geslaagd de Verenigde Staten te vloeren in een vriendschappelijke wedstrijd. Ook in de herhaling van de WK-finale toonde Team USA zich te sterk, en deze keer heel duidelijk. Nederland noteerde slechts één serieuze doelpoging.

Oranje Vrouwen komen tekort en lijden duidelijke nederlaag tegen Team USA
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 2
Verenigde Staten
Verenigde Staten

Voor de Oranje Vrouwen was het oefenduel met de Verenigde Staten natuurlijk een test van jewelste. Team USA was bij aanvang van het treffen in Breda liefst 31 achtereenvolgende duels ongeslagen. De belangrijkste overwinning in die reeks werd uitgerekend ten koste van Nederland geboekt. Op 7 juli 2019 werd het in de WK-finale 2-0 voor de Verenigde Staten.

Tijdens de succesvolle EK-kwalificatie kreeg de vicewereldkampioen de afgelopen maand nauwelijks tegenstand. Het was daardoor ongetwijfeld even wennen voor Nederland dat het in de beginfase naar achteren werd gedrukt door de bezoekers, die echter relatief weinig grote mogelijkheden kregen. Wel was er enige twijfel over de beslissing van de arbitrage om de 0-1 van Christen Press wegens buitenspel af te keuren. Dat leek op z'n minst kantje boord.

Door de absentie van Vivianne Miedema (heupblessure) leken de automatismen voorin te ontbreken bij de Oranje Vrouwen, die zelden gevaar konden stichten in het eerste bedrijf. Ook de sporadische standaardsituaties leverden niets op. Nederland leek ondanks het moeizame optreden schadevrij de rust te halen, maar door een zeer fraaie goal van Rose Lavelle werd het alsnog 0-1. De middenvelder, eveneens trefzeker in de bewuste WK-finale, werd knap vrijgespeeld en plaatste de bal met links vanuit een diagonale hoek achter Sari van Veenendaal.

Ook na de hervatting kreeg Nederland het zelden voor elkaar een mooie aanval op te zetten. Het regende slordig balverlies, al had dat ongetwijfeld ook te maken met het vroege druk zetten van de Verenigde Staten. Team USA, waar superster Alex Morgan inviel, liet Nederland komen en verdubbelde in de twintigste minuut de marge toen de thuisploeg iets meer risico's begon te nemen. Kristie Mewis passeerde Van Veenendaal met een harde pegel.

EK-kwalificatie
Met de 0-2 was het pleit beslecht, ook omdat de Oranje Vrouwen daarvoor niet bepaald de indruk hadden gewekt het de wereldkampioen ook maar enigszins lastig te kunnen maken. Ook het inbrengen van Shanice van de Sanden bood geen soelaas. Pas vlak voor tijd zorgde Jill Roord voor de enige Nederlandse doelpoging van betekenis.

Overigens stonden de Oranje Vrouwen vrijdagavond onder leiding van Arjan Veurink, die Sarina Wiegman verving. De bondscoach verliet eerder op de dag het trainingskamp vanwege persoonlijke omstandigheden. Dinsdag spelen de Oranje Vrouwen tegen Kosovo in de EK-kwalificatie. Nederland is na een extreem overtuigende voorronde al zeker van deelname aan het EK 2022.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.