Oranje Vrouwen beginnen jacht op nieuwe EK-glorie met monsterzege

Reacties

De Oranje Vrouwen zijn vrijdagavond overtuigend begonnen aan de EK-kwalificatie. Het uiterst bescheiden Estland kon geen moment aanspraak maken op een stunt tegen de Europees kampioen.

Oranje Vrouwen beginnen jacht op nieuwe EK-glorie met monsterzege
Estland
Estland
0 - 7
Nederland
Nederland

54 dagen na de verloren WK-finale zetten de Oranje Vrouwen in de lang niet uitverkochte A. Le Coq Arena een nieuw traject in. Bondscoach Sarina Wiegman, die haar vijftigste interland coachte, kon geen beroep doen op de geblesseerde Lieke Martens. De voorhoede in Tallinn werd gevormd door Jill Roord, Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn, waardoor Shanice van de Sanden genoegen moest nemen met een plaats op de bank.

Op papier mocht de nummer 99 van de FIFA-ranking geen enkel probleem zijn voor de nummer drie van de mondiale lijst en ook in de praktijk was dat het geval. Van meet af aan was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Estland. De regerend Europees kampioen reeg de kansen aaneen en trof twee keer het aluminium, via Roord en Miedema.

Het was een mirakel dat de 0-1 pas na 27 minuten viel: Oranjes topscorer aller tijden Miedema vond van buiten het zestienmetergebied het doel met een keihard schot. Het letterlijk kansloze Estland incasseerde nog twee treffers in de eerste helft. Roord verzilverde een rebound en Sherida Spitse sloeg met een geplaatst balletje toe uit een vrije trap. Bij die laatste inzet ging de Estse keeper Getriin Strigin niet bepaald vrijuit.

Zes minuten na de onderbreking moest Strigin zich opnieuw gewonnen geven: andermaal was Spitse succesvol uit een vrije trap. De recordinternational plaatste de bal uiterst precies in de hoek. Na de vierde goal schakelde Nederland enkele tandjes terug. Desondanks kwam de ploeg van Wiegman na een kleine zeventig minuten op 0-5. Uit een loepzuivere voorzet van invaller Van de Sanden rondde Miedema af voor haar 63ste interlandgoal.

De gekwetste Miedema (bovenbeenklachten) ruimde hierna het veld voor Ellen Jansen. Het was echter Dominique Bloodworth die Oranjes zesde maakte door Strigin te verschalken met een kopbal. Jansen kon niet achterblijven en zorgde zelf voor de 0-7. Alleszeggend voor de overmacht van Nederland was dat Estland het duel afsloot met twee - totaal ongevaarlijke - doelpogingen.

Dinsdag vervolgen de Oranje Vrouwen de kwalificatiereeks met een thuiswedstrijd tegen Turkije in het Abe Lenstra Stadion. De andere landen in Groep A zijn Rusland, Slovenië en Kosovo. De groepswinnaars gaan rechtstreeks naar het EK 2021 in Engeland en ook voor drie nummers twee ligt een direct startbewijs klaar. De andere runner-ups komen uit in play-offs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland Vrouwen
Meer over Nederland Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.