Oranje verpulvert San Marino met 11-0 recordzege

Het Nederlands elftal heeft vrijdag in Eindhoven met een monsterzege San Marino aan de kant gezet: 11-0. Met een stortvloed aan fraaie aanvallen werd de voetbaldwerg volledig overklast en de grootste zege uit de historie geboekt. Het oude record stond op 9-0. In 1912 en 1972 werden respectievelijk Finland en Noorwegen aan de kant gezet met dergelijke cijfers.

Oranje verpulvert San Marino met 11-0 recordzege

De veertigste interland onder het bewind van bondscoach Bert Van Marwijk was het treffen tussen de nummer één en de hekkensluiter van de FIFA-wereldranglijst. Het klassenverschil werd al na zeven minuten uitgedrukt in de score door Robin van Persie. De aanvaller, die startte als hangende rechtsbuiten, toucheerde een schitterende pass van aanvoerder Mark van Bommel. Door het tikje van de Arsenal-aanvaller was de arme doelman Aldo Simoncini voor het eerst kansloos: 1-0.

Tien minuten na het openingsdoelpunt stond het al 3-0. Wesley Sneijder draaide de bal in de bovenhoek en verdediger John Heitinga kopte na een voorzet van Dirk Kuijt hard raak. Hoewel Oranje de arme gasten in het vervolg van het kastje naar de muur bleef sturen, vielen er voor de onderbreking geen treffers meer.

Direct na rust werd het tempo weer opgeschroefd en was Kuijt de eerste die het net vond. De aanvaller van Liverpool bekroonde een sublieme aanval die via Van Persie en een fraaie assist van Huntelaar zijn beslag kreeg. <br /><br /> De 5-0 kwam op naam van Huntelaar, die door Van Marwijk in de punt van de aanval werd geposteerd. Hij kon, overigens nipt in buitenspelpositie, de bal na aangeven van uitblinker Wesley Sneijder binnen tikken.

Robin van Persie voerde met twee treffers de voorsprong op naar 7-0. Eerst bekroonde hij mooi voorbereidend werk van Sneijder en Kuijt, om vervolgens uit de rebound zijn (valse) hattrick te complementeren. Huntelaar gaf de voetbalshow, nadat Kevin Strootman hem een niet te missen kans bood, een vervolg door de 8-0 binnen te prikken. Van Persie was daarna met een droge schuiver verantwoordelijk voor de 9-0.

Waar het thuispubliek al geruime tijd zong over een tiende treffer, was het Wesley Sneijder die voor die verlossing zorgde. Hij knalde de bal in de verre hoek. Invaller Georginio Wijnaldum gaf zijn debuut in Oranje in de laatste minuten glans door de eindstand op 11-0 te bepalen.

De zege in Eindhoven, waar Nederland nog nooit in een EK- of WK-kwalificatieduel punten verloor, zorgt ervoor dat Oranje verder wegloopt bij nummer twee Zweden. Die ploeg verloor vrijdag op bezoek bij Hongarije (2-1) en zag het gat met koploper Nederland groeien naar zes punten. Dinsdag treft Oranje Finland en kan de volgende stap richting directe plaatsing voor het EK van 2012 in Oekraïne en Polen gezet worden. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's