Oranje tankt vertrouwen met klinkende zege op Wit-Rusland

Voor het eerst heeft het Nederlands elftal een thuiswedstrijd onder bondscoach Danny Blind gewonnen. Wit-Rusland bood in De Kuip bij vlagen goed tegenstand, maar was uiteindelijk toch niet opgewassen tegen Oranje. Quincy Promes gaf met zijn eerste interlandgoals de aanzet voor een ruime overwinning in het WK-kwalificatieduel: 4-1.

Wit-Rusland kwam zeker niet naar De Kuip om als schietschijf te dienen. Het eerste kwalificatieduel met Frankrijk leverde een punt op (0-0). In de laatste negen interlands was alleen Noord-Ierland (3-0) te sterk voor de ploeg van bondscoach Aleksandr Khatskevich, die in die serie maar liefst zeven keer de nul hield. Tegen Oranje hield de Wit-Russische muur echter niet lang stand. Promes brak al na een kwartier de ban door de bal tussen de benen van twee verdedigers door binnen te schuiven.

De eerste interlandgoal van de aanvaller van Spartak Moskou vormde de beloning voor een sterke openingsfase van het Nederlands elftal. Wellicht geïnspireerd door de nieuwe omgeving – voor het eerst in 860 dagen was De Kuip weer het decor van een interland – volgden de vloeiend lopende aanvallen elkaar in hoog tempo op. Het leverde kansen op voor Kevin Strootman, die net naast schoot, en Vincent Janssen, die uit de draai op doelman Andrey Gordunov stuitte.

Quincy Promes deed in zijn vijftiende interland eindelijk wat hij al zo vaak deed voor Spartak Moskou: scoren.

Janssen was betrokken bij veel aanvallen en was na een goede pass van Davy Klaassen met een van richting veranderde voorzet ook de man die Promes in stelling bracht. Ook de backs van Oranje kwamen veelvuldig in het spel voor. Rick Karsdorp stond bij zijn verdienstelijke debuut aan de basis van veel aanvallen over rechts en Daley Bind bracht Janssen en Klaassen met voorzetten vanaf links instelling, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan.

Na de openingsgoal van Promes kwam het grootste gevaar uit spelhervattingen. Virgil van Dijk leek uit een vrije trap van de in de rust gewisselde Wesley Sneijder de 2-0 binnen te tikken, maar de verdediger van Southampton werd onterecht teruggefloten wegens buitenspel. De tweede goal viel in de 31ste minuut alsnog. Weer was het Promes die de trekker overhaalde, ditmaal na een afgeslagen hoekschop. Zijn volley werd nog licht aangeraakt, waardoor Gorbunov niet bij de bal kon.

De luxe van een 2-0 voorsprong was echter niet besteed aan Oranje. In plaats van door te drukken, kreeg Wit-Rusland steeds meer gelegenheid de weg naar het doel Maarten Stekelenburg te zoeken. Een tegengoal bleef de doelman van Everton bij zijn rentree in Oranje voor rust nog bespaard toen Ivan Maevskiy en Sergey Krivets wegliepen uit de rug van respectievelijk Blind en Jeffrey Bruma, terwijl Van Dijk en Blind ook nog twee keer net op tijd ingrepen toen Wit-Rusland tot ver in de zestien doordrong.

Vincent Janssen zorgde met een pegel in de kruising voor een fraai slotakkoord. De 22-jarige spits scoorde vier keer in acht interlands.

Opnieuw was Oranje de tweede clean sheet onder het bewind van Blind niet gegund. Het tegendoelpunt dat in de eerste helft uitbleef, kwam er vlak na rust alsnog. Aleksei Rios reageerde alerter op een bal vanaf de flanken dan Blind en Van Dijk en tikte binnen: 2-1. Het bleek de wake up-call die Oranje nodig had. Nog geen tien minuten later herstelde Klaassen de marge van twee goals. Nadat Janssen zijn schot op de paal uiteen zag spatten, benutte de na rust vanaf links spelende Ajacied de rebound.

De voor Tottenham Hotspur moeizaam scorende spits was zo weer belangrijk, maar bleef wel aanhikken tegen zijn vurig gewenste treffer. Die kwam er in de 63ste minuut alsnog, toen Janssen de bal vanaf zeventien meter in de kruising knalde. Na die fraaie goal was met name Georginio Wijnaldum met twee ballen op de paal dicht bij de 5-1. Hoewel die ondanks enkele mogelijkheden uitbleef, was het een mooie avond voor Oranje dat vertrouwen kweekte voor het thuisduel van maandag met Frankrijk.