Oranje sluit matige kwalificatieronde af in mineur

Bekijk samenvattingen en reportages. Klik hier voor exclusief Oranje-beeldmateriaal

Oranje sluit matige kwalificatieronde af in mineur

Het Nederlands elftal heeft de kwalificatiecampagne voor het EK 2008 uitermate slecht afgesloten. In Wit-Rusland werd kansloos met 2-1 verloren. Het enige positieve van de verloren avond is dat Nederland op de FIFA-ranglijst mogelijk wordt gepasseerd door Duitsland.

Bondscoach Marco van Basten had vooraf aangekondigd dat Oranje voor de winst zou gaan, maar van die goede bedoelingen kwam weinig terecht. Nederland speelde in een veel te laag tempo. Daardoor kreeg het op de counter spelende Wit-Rusland de beste kansen.

Waar sterspeler Aleksandr Hleb zijn dag niet had en in de rust werd gewisseld, eisten Vitaly Bulyga en Vladimir Korytko de hoofdrollen op in Minsk. Het tweetal vond elkaar makkelijk. Korytko vuurde een eerste waarschuwingsschot af dat door Maarten Stekelenburg met veel moeite werd gekeerd.

Oranje ging nog wel rusten met 0-0, maar vlak na de hervatting ging het mis. Korytko stuurde andermaal Bulyga weg, die Stekelenburg verschalkte met een schot door de benen van de doelman. Het laatste beetje vertrouwen bij het Nederlands elftal leek daarmee te verdwijnen, want het spelpeil daalde naar een bedroevend niveau.

Op kinderlijk eenvoudige wijze kwam Wit-Rusland aan een tweede treffer. Korytko kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangepeeld, draaide heel simpel weg bij Joris Mathijsen en had vervolgens alle tijd en ruimte om de bal buiten bereik van Stekelenburg in de hoek te plaatsen: 2-0.

Tegenover de counterkansen van Wit-Rusland stelde het Nederlands elftal nauwelijks noemenswaardige wapenfeiten. Centrumspits Danny Koevermans kreeg weinig bespeelbare ballen en werd pas in de 79ste minuut gevaarlijk. Zijn inzet werd echter gekeerd door doelman Yuri Zhevnov.

De enige die zich in positieve zin onderscheidde was Rafael van der Vaart. De linkspoot was de enige Nederlander waar dreiging vanuit ging. De schoten van Van der Vaart misten echter precisie en een knappe volley die wel tussen de palen was gemikt, was een prooi voor Zhevnov. In de laatste minuut had Van der Vaart toch nog succes. Op aangeven van de ingevallen Orlando Engelaar lifte hij de bal over de uitgekomen Zhevnov: 2-1.

Het wachten voor bondscoach Van Basten en zijn manschappen is op het resultaat van Duitsland-Wales. Winnen de Duitsers dan komen zij tijdens de loting van de EK-eindronde in Pot 1. Dat betekent dat Die Mannschaft meer toplanden kan treffen in de groepsfase en Oranje op papier iets gunstiger kan loten.

Bekijk hier al onze video's