Oranje-opponent Frankrijk helpt België aan EK-primeur

Reacties

Frankrijk heeft op weg naar de kwartfinale tegen Nederland op de valreep het eerste puntenverlies geleden. Maar ook met het gelijkspel werd België een meer dan goede dienst bewezen.

Oranje-opponent Frankrijk helpt België aan EK-primeur
© Pro Shots
IJsland
IJsland
1 - 1
Frankrijk
Frankrijk

Frankrijk ging de laatste groepswedstrijd in met de wetenschap dat het duel met IJsland slechts voor de statistieken en de eer was. Een plaats in de kwartfinale hadden Les Bleues al veiliggesteld, net als de groepswinst. Nederland wacht als volgende opponent.

Bondscoach Corinne Diacre kon zodoende met gerust hart haar basisploeg op de schop nemen. Melvine Malard was een van de zes nieuwe gezichten in de Franse basis. De aanvaller had weinig tijd nodig om zich te laten gelden. Binnen een minuut had ze de score geopend. Malard werd met haar snelle goal de derde vrouw die op een EK in de eerste minuut scoorde na Karen Farley in 1995 en Linda Sällström in 2022.

De Franse bliksemstart kreeg geen vervolg, waardoor IJsland hoop op een stunt mocht blijven koesteren. Maar Frankrijk, dat twee goals zag worden afgekeurd op advies van de VAR, leek een tegentreffer bespaard te blijven. Diep in blessuretijd kwam IJsland via een strafschop toch nog op gelijke hoogte. Maar de goal van Dagny Brynjarsdottir kwam te laat om de stunt compleet te maken.

Italië
Italië
0 - 1
België
België

België en Italië keken met extra aandacht naar wat er gebeurde bij Frankrijk – IJsland. Bij een overwinning van IJsland zouden beide landen kansloos zijn voor een plaats bij de laatste acht. Met name België keek na bijna vijftig minuten uur reikhalzend naar de verrichtingen in het New York Stadium in Rotherham. De goal van Tine De Caigny had The Red Flames namelijk op de drempel gezet van een historische prestatie.

Italië voerde de druk verder op, maar België hield stand en schaarde zich mede dankzij Frankrijk voor het eerst in de voetbalhistorie bij de laatste acht op een Europees kampioenschap. Zweden is de tegenstander op weg naar meer geschiedschrijving.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.