Oranje Onder-17 eindigt WK met lege handen

Het Nederlands elftal heeft het WK Onder-17 zondag afgesloten met een nederlaag. De Oranje-talenten gingen in Estádio Bezerrão met 1-3 onderuit tegen Frankrijk en grepen zo naast het brons.

Ruim vijf jaar geleden speelde 'het grote Oranje' ook in Brasilia om het WK-brons, toen werd er met 3-0 gewonnen van Brazilië. Het was een mooie motivatie voor de tieners van Oranje Onder-17 om die prestatie te evenaren, maar met Frankrijk troffen ze geen makkelijke tegenstander. De Fransen hadden donderdag echter, net als Oranje, een flinke dreun gekregen. Tegen gastland Brazilië gaven ze een 2-0 voorsprong weg en verloren ze uiteindelijk met 2-3.

De strijd om de derde plaats begon zondag gezapig. Beide teams wilden niet te veel risico's nemen en dus kwamen er aanvankelijk weinig kansen. Eigenlijk werden beide ploegen de gehele eerste helft maar één keer gevaarlijk, maar dat leverde wel direct twee doelpunten op. In de vijftiende minuut opende Mohamed Taabouni de score met een wippertje na een schitterende pass van Kenneth Taylor, zeven minuten later maakte Arnaud Kalimuendo-Muinga de gelijkmaker na een vlotte aanval van Frankrijk.

De Fransen begonnen de tweede helft beter dan Oranje en sloegen na tien minuten opnieuw toe. Ze kwamen er razendsnel uit na een corner van Nederland en uiteindelijk was het andermaal Kalimuendo-Muinga die het afmaakte: 1-2. Sontje Hansen was niet veel later dicht bij de 2-2, maar de goal viel aan de andere kant. Calvin Raatsie redde nog knap op een afstandsschot, maar Kalimuendo-Muinga kopte raak uit de rebound: 1-3. De aanvaller van Paris Saint-Germain maakte zo zijn hattrick compleet.

In het resterende half uur kwam Oranje niet meer tot een aansluitingstreffer, al was invaller Naoufal Bannis er nog dichtbij. De Feyenoord-spits stuitte echter op de Franse doelman, die daarmee een slotoffensief van Nederland in de kiem smoorde. Raatsie voorkwam op zijn beurt voor dat Oranje het WK afsloot met een pijnlijke score; hij trad een aantal keer prima op.

De ploeg van bondscoach Peter van der Veen sluit het WK evengoed in mineur af. Frankrijk pakt de bronzen medaille, terwijl Brazilië en Mexico om 23.00 uur Nederlandse tijd gaan uitvechten wie er wereldkampioen wordt.