Oranje knokt zich na valse start naast België dankzij Danjuma

Het Nederlands elftal heeft dinsdag gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen België. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam terug van een vroege achterstand in een wedstrijd waar het spektakel vooral zat in de eerste helft.

België
België
1 - 1

Van tevoren was al duidelijk dat Koeman enkele spelers rust zou geven. Van aanvoerder Virgil van Dijk was bekend dat hij enkel tegen Duitsland zou meespelen en de bondscoach gaf tegen België Stefan de Vrij de kans naast Matthijs de Ligt in het centrum van de verdediging. Nathan Aké startte als linksback, terwijl Daley Blind naar het middenveld verhuisde en die linie samen met Donny van de Beek en Kevin Strootman vormde. Voorin maakte Arnaut Danjuma Groeneveld, na zijn invalbeurt tegen Duitsland, zijn basisdebuut.

Na de 3-0 tegen Duitsland ging Oranje met goede moed de confrontatie aan met België, maar binnen vijf minuten lag de bal er al in voor het thuisland. Eden Hazard zette aan de rechterkant een actie in en gaf voor. Van de Beek kopte de bal zonder te kijken weg en Dries Mertens pikte op. Zijn directe tegenstander, Denzel Dumfries, was te laat en de aanvaller van Napoli haalde verwoestend hard uit: 1-0.

Oranje leek enigszins overdonderd door de start van de Belgen en kwam pas na een kwartier enkele malen van de eigen helft af. Na een voorzet die niemand bereikte en een corner waaruit geen gevaar volgde, kreeg Memphis Depay de eerste grote kans voor Nederland. Quincy Promes nam de bal aan en zijn landgenoot van Olympique Lyon nam over. De aanvaller snelde richting keeper Simon Mignolet, maar schoot uiteindelijk tegen de benen van de Liverpool-doelman.

Zo liet Oranje zien ook gevaarlijk te kunnen worden. De kans van Memphis was een waarschuwing voor de Belgen die wellicht niet helemaal binnenkwam bij De Rode Duivels, want bij de volgende Nederlandse mogelijkheid was het wel raak. Een fraaie aanval begon bij een overname van Van de Beek. Via Promes kwam de bal terecht bij Memphis, die Groeneveld op het juiste moment bediende. De aanvaller van Club Brugge bleef koel en zorgde met zijn eerste interlandgoal in zijn tweede wedstrijd voor Oranje voor 1-1.

België en Nederland gingen met die stand de rust in, maar niet voordat aan beide kanten de bal er nog bijna in ging. Een schot van Promes ging via de binnenkant van de paal niet het doel in, waarna de Belgen op tijd konden wegwerken. Aan de andere kant was Hazard dicht bij een treffer. Lukaku tikte de bal terug, Mertens liet lopen en de aanvaller van Chelsea schoot net naast het doel van Jasper Cillessen.

Na rust bleven Dumfries en De Ligt in de kleedkamer achter en kwamen Hans Hateboer en Pablo Rosario in de ploeg. Laatstgenoemde maakte daardoor zijn debuut in Oranje. België, waar Mertens, Hazard en Lukaku na rust niet meer terugkeerden, had net als in de eerste helft ook in het begin van de tweede helft meer te vertellen. Invaller Michy Batshuayi kreeg direct een kans nadat Rosario balverlies leed, maar de spits schoot naast. Even later kopte Batshuayi uit een corner in de handen van Cillessen.

Pablo Rosario maakte zijn debuut in Oranje.

Nederland had aan de andere kant meer moeite om kansen te creëren. De bezoekers, waar na een uur ook Tonny Vilhena en Patrick van Aanholt invielen, kregen de bal minder vaak bij de voorste linie. De Belgen kwamen niet verder dan een mogelijkheid voor Batshuayi, die net als eerder in de tweede helft miste. Oranje probeerde het twee keer van afstand, maar de schoten van Strootman en Van Aanholt werden geblokt.

Richting het einde van de wedstrijd werd Oranje meer dreigend. Invaller Steven Bergwijn bediende de teruggelopen Memphis, wiens schot via een Belgisch been werd afgeslagen. Even later kopte Aké hard op doel uit een hoekschop van Memphis en hield Mignolet zijn ploeg op de been met een uitstekende reflex. Zo bleef het bij 1-1 in Brussel.

Oranje wacht over een maand de volgende interlandperiode. Daarin vallen de beslissingen in de Nations League. Op vrijdag 16 november komt Frankrijk op bezoek en drie dagen later is Duitsland de tegenstander in Gelsenkirchen.