Oranje kan laatste hoop op WK bij Hongarije wegnemen

Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Vrijdag speelt Oranje om 20.30 uur tegen Hongarije in het kader van de WK-kwalificatie.

Oranje kan laatste hoop op WK bij Hongarije wegnemen

NEDERLAND

Klassering: 1ste plaats (22 punten uit acht duels)
Vorm: W-W-G-G-W

Het Nederlands elftal plaatste zich vorige maand samen met Italië als eerste Europese land voor het WK 2014 in Brazilië. Met het 2-2 gelijkspel op bezoek bij Estland als enige smetje op de kwalificatiecampagne zou er weinig reden tot twijfel moeten zijn over de kwaliteiten van het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal. Toch zijn er twijfels over Oranje wel WK-proof is.

Die twijfel ontstond met name door de laatste twee optredens tegen Estland (2-2) en Andorra (2-0 winst). In Tallinn bleek Nederland slecht bestand tegen tegenslag, nadat Konstantin Vassiljev tegenwicht had geboden aan een vroege treffer van Robben. Dat Oranje zijn ongeslagen status in WK-kwalificatieverband niet kwijtraakte was slechts te danken aan een late penalty van Robin van Persie, die ondanks twee treffers tegen Andorra vervolgens ook niet kon verhullen dat de automatismen ontbraken om een hermetisch gesloten defensie te ontrafelen.

Van Gaal kondigde al aan de resterende interlands te gebruiken als voorbereiding op het WK van volgend jaar. De 62-jarige trainer doelde daarmee echter niet op het creëren van vastigheid, maar op het experimenteren met de samenstelling van zijn ploeg.

Van Gaal wil in de duels met Hongarije, Turkije en later dit jaar Japan eerst nog zo veel mogelijk kandidaten voor de WK-selectie aan het werk zien, alvorens hij in maart 2014 in aanloop naar het oefenduel met Frankrijk tot een definitieve groep komt. Pas als er nog slechts drie maanden resten tot de mondiale eindronde zal de voormalige trainer van Ajax, Barcelona, AZ en Bayern München met een vaste groep gaan toewerken naar wat de kroon op zijn carrière moet worden.

Uitgelicht
Oranje mag zich dan al hebben geplaatst, toch is het met de op 6 december geplande WK-loting in aantocht van groot belang dat ook de confrontaties met Hongarije en Turkije een overwinning opleveren. Want alleen in dat geval behoort een plek bij de eerste zeven op de FIFA-wereldranglijst - en daarmee een beschermde status bij de loting - tot de mogelijkheden.

Dat scheidsrechter Martin Atkinson vrijdag in De Arena de ontmoeting tussen Nederland en Hongarije voorspelt wat dat betreft niet veel goeds, want de twee voorgaande interlands onder leiding van de 42-jarige Engelsman eindigden in een nederlaag. Op 6 september 2008 zegevierde Australië in een vriendschappelijke wedstrijd (2-1), terwijl België vorig jaar de eerste wedstrijd van Van Gaal in mineur liet eindigen: 4-2.

HONGARIJE

Klassering: 2de plaats (veertien punten uit acht duels)
Vorm: G-W-G-V-W

Voor Hongarije is het derde bezoek aan De Arena in ruim drie jaar tijd cruciaal voor de WK-kansen. In de wetenschap dat Roemenië en Turkije met nog twee wedstrijd voor de boeg slechts een punt minder hebben, dreigt de WK-droom van de vicewereldkampioen van 1938 en 1954 bij zowel een gelijkspel als een nederlaag in duigen te vallen.

Bondscoach Sándor Egervári leek met drie zeges in de eerste vier wedstrijden aanvankelijk hard op weg zijn land naar de Europese play-offs te loodsen, maar na de 3-0 nederlaag tegen Roemenië in Boekarest van vorige maand is de eerste WK-deelname sinds 1986 wel erg ver weg.

Het buurland van de aanstaande opponent van Oranje is met wedstrijden tegen Estland en Andorra voor de boeg ook meteen de voornaamste favoriet voor de tweede plek in Groep D, al maakt ook Turkije nog een goede kans als het vrijdag van Estland wint en dinsdag in een volgepakt Sükrü Saraçoglu-stadion vervolgens een goed resultaat neerzet tegen Nederland.

Uitgelicht
De selectie van bondscoach Egervári heeft een bescheiden Eredivisiegehalte. Met Balázs Dzsudzsák, Tamás Kádár zijn er twee spelers die in het verleden in het Nederlandse betaalde voetbal actief waren, terwijl Roda JC Kerkrade-aanvaller Krisztián Németh in Amsterdam waarschijnlijk aan de aftrap staat als vervanger van de geblesseerde Adám Szalai.

Waar voormalig Roda JC-verdediger Kádár in zijn interlandloopbaan nog nooit in actie kwam tegen het Nederlands elftal en Németh alleen vorig jaar in de uitwedstrijd even meedeed als invaller, is Dzsudzsák (ex-PSV) inmiddels toe aan zijn vijfde confrontatie met Oranje.

En de verdediging is gewaarschuwd, want de 26-jarige linkspoot was met name in de beginfase al twee keer een plaag voor de Oranje-defensie Op 5 juni 2010 opende hij in De Arena al na zes minuten de score, om vervolgens tegen een 6-1 oefennederlaag aan te lopen. Vorig jaar maakte hij na zeven minuten gelijk, maar verloor Hongarije thuis desondanks met 4-1.

Onderlinge historie

Nederland en Hongarije staan vrijdagavond voor de zeventiende keer tegenover elkaar. De algehele balans valt met negen Nederlandse zeges en vijf Hongaarse al uit in het voordeel van Oranje, maar een blik op de laatste ontmoetingen maakt pas echt duidelijk dat Hongarije geen schim meer is van de voetbalgrootmacht die het vroeger was.

Want waar de Magische Magyaren in de eerste acht ontmoetingen nog vijf keer zegevierden, heeft Oranje sinds de 2-1 nederlaag van 17 oktober 1984 in De Kuip alle acht duels met Hongarije gewonnen. De Arena was al twee keer eerder het decor en beide keren mondde dat uit in een doelpuntenfestijn: 6-1 in 2010 en 5-3 in 2011. (Tim Vos)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
01/06/1994 Nederland - Hongarije 7-1 Vriendschappelijk
05/06/2010 Nederland - Hongarije 6-1 Vriendschappelijk
25/03/2011 Hongarije - Nederland 0-4 EK-kwalificatie
29/03/2011 Nederland - Hongarije 5-3 EK-kwalificatie
11/09/2011 Hongarije - Nederland 1-4 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen