Oranje gaat op recordjacht in uitduel met Moldavië

Het Nederlands elftal gaat vrijdagavond in het EK-kwalificatieduel met Moldavië proberen een record te evenaren. Als de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk de wedstrijd in Chisinau winnend afsluit, boekt ze de zesde uitzege op rij in kwalificatieverband.

Oranje gaat op recordjacht in uitduel met Moldavië

Een dergelijke zegereeks zette Oranje pas één keer eerder neer. Dat gebeurde in de periode tussen 2004 en 2006, toen Nederland onder leiding van bondscoach Marco van Basten de uitwedstrijden tegen achtereenvolgens Andorra (0-3), Roemenië (0-2), Finland (0-4), Armenië (0-1), Tsjechië (0-1) en Luxemburg (0-1) won.

Onder Van Marwijk behaalde Oranje overwinningen in de WK-kwalificatieduels bij achtereenvolgens Macedonië (1-2), Noorwegen (0-1), IJsland (1-2) en Schotland (0-1) en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (0-5). Een overwinning op het veld van het Zimbru Stadium zou dus een zesde uitzege op rij betekenen.

Behalve de huidige zegereeks en die van de periode 2004-2006 behaalde Nederland nóg een keer minimaal vijf kwalificatiezeges op vreemde bodem. Dat was tussen 1976 en 1978, toen het Oranje van onder anderen Johan Cruijff en Johnny Rep won op bezoek bij België (1-2, EK-kwalificatie), IJsland (0-1), België (0-2) en Noord-Ierland (0-1, alle WK-kwalificatie) en Zwitserland (1-3, EK-kwalificatie). (Ramon Min) <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen