Oranje B is ook al goed en Italië wacht op goals van Toni

In de rubriek NababbeL staat VI.nl tijdens het EK elke dag kort stil bij wat er in Oostenrijk en Zwitserland gebeurt. Het voetbal van Nederland en Italië won het van de angst en lafheid van Roemenië en Frankrijk. Het voetbal zegevierde uiteindelijk in Groep C. Met Nederland en toch ook Italië kwalificeerden de twee landen die wel wilden en durfden voetballen zich voor de kwartfinale van Euro 2008.

Oranje B is ook al goed en Italië wacht op goals van Toni

data-height="140" data-width="390" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/2e652ddd-82b6-4ad9-b1c3-7be36702c141_image6807282506152360927.jpg" /> Het Oranje-verhaal wordt met de dag mooier. Het elftal dat Marco van Basten dinsdag binnen de lijnen bracht, begon dan wel stroef, maar overtuigde met name in de tweede helft zeer zeker. De bondscoach had alleen maar voldoendes gezien en daar zijn wij het mee eens. Ook dit Oranje slaagde erin een handvol goede kansen te creëren, iets waar heel wat andere landen grote problemen mee hebben.

Opvallende spelers waren verdedigers John Heitinga en Wilfred Bouma, die beiden heel degelijk de defensie op orde hielden en toch even duidelijk maakten dat ze niet zouden misstaan in de echte basis. Italië kreeg bij de goals dan wel een beetje hulp van de Fransen (Eric Abidal en Thierry Henry welteverstaan), maar in Zürich was er geen twijfel over mogelijk welk land de betere was. Vanaf de eerste minuut zochten de Azzurri naar de overwinning en pinden zij de bleue Bleus vast op eigen helft. Roberto Donadoni lijkt eindelijk zijn middenveld te hebben gevonden met Simone Perrotta, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso en Daniele De Rossi. Alleen sneu dat Pirlo en Gattuso met een schorsing moeten toekijken in de kwartfinale.

Volgens La Gazzetta dello Sport ontbreekt er nog maar één ding: 'Mancano solo i gol di Luca Toni: Alleen de doelpunten van Toni ontbreken nog.' De Italiaanse topschutter mag dan vooralsnog schutteren als het aankomt op afronden, de lange spits was wél volop gevaarlijk en stond aan de basis van de penalty en bijbehorende rode kaart van Abidal. Klaas-Jan Huntelaar krabde achter zijn oren: 'Na mijn doelpunt hielden ze nog steeds zeven of acht man achter de bal. Dat vond ik wel vreemd, je kon niet echt zien dat de Roemenen voor de laatste kans aan het vechten waren.' Het EK mag blij zijn te zijn verlost van Roemenië. Wat heeft Euro 2008 aan een land dat drie wedstrijden lang geen enkele intentie toont de aanval te zoeken?

Dat het tegen de Fransen en Italianen niet gebeurde, is tot daar aan toe, maar als bondscoach Victor Piturca zich echt met zijn ploeg had willen kwalificeren voor de kwartfinale, dan had hij na de 1-0 achterstand toch echt moeten ingrijpen. Maar de trainer toonde zich achteraf vooral tevreden met de twee eerdere gelijkspelletjes... In de spelerstunnel moest Jean-Alain Boumsong eraan te pas komen om Patrice Evra en Patrick Vieira uit elkaar te houden. Bondscoach Raymond Domenech vroeg direct na afloop glimlachend zijn vriendin ten huwelijk. En in drie duels maakte Frankrijk slechts één goal, een buitenspeltreffer nota bene.

Frankrijk nam roemloos afscheid van het EK. Ondanks offensieve talenten als Thierry Henry, Franck Ribéry, Karim Benzema en Samir Nasri speelden Les Bleus vooral op de eigen speelhelft. Net als de Roemenen tegen Nederland, toonde ook de ploeg van Domenech niet aan dat ze de wil had om te winnen. Vreemd, met zó veel talent... Massimo Busacca bewees tijdens Nederland-Roemenië niet alleen dat hij een goede scheidsrechter is, de Zwitser toonde ook aan balgevoel te hebben. Bij een spelonderbreking verlengde hij een hoge bal technisch perfect richting Maarten Stekelenburg, waarmee hij applaus oogstte bij de dertigduizend toeschouwers in Bern. Mogelijk toch nog een voetballende Zwitser in de kwartfinale... 'Ik denk dat we genoeg risico hebben genomen', verweerde Victor Piturca zich tegen kritiek op de voorzichtige speelstijl van de Roemenen. 'Er waren momenten bij dat we met drie tegen drie stonden in de verdediging. En tegen ploegen als Nederland kun je gewoon niet op die manier spelen. Ze kunnen altijd scoren. Als je hun laat scoren, kun je moeilijk van ze winnen. Dat hebben Frankrijk en Italië ook gemerkt.'

'Het heeft geen zin excuses te zoeken', oordeelde Patrice Evra, die ontkende dat er sprake was van een slechte sfeer in de Franse selectie. 'Integendeel. Máár er zijn geen excuses mogelijk. We hebben drie wedstrijden gespeeld en er niet één gewonnen. Het hoge niveau vraagt een bepaalde discipline en die hadden wij niet. We kunnen met vakantie, het is verschrikkelijk.'

'Men heeft ons verweten dat wij te defensief spelen', probeert Angelos Charisteas de tactiek van Griekenland te verdedigen tegen buitenlandse kritiek. 'Daarbij wordt volledig vergeten dat heel veel landen ook vanuit een sterke defensie spelen. Uitgezonderd Spanje en Nederland, die van hun aanvallende kracht uitgaan.' Antonio Cassano vierde volgens oud-Italiaans gebruik de kwalificatie voor de kwartfinale.

Bekijk hier al onze video's