Oranje alvast gewaarschuwd voor Bulgaarse wonderdoelman

Reacties

Bulgarije is een van de vijf tegenstanders van Oranje in aanloop naar het WK 2018. De Bulgaren tankten vrijdag vertrouwen met een knappe 1-0 overwinning in en tegen Portugal.

Oranje alvast gewaarschuwd voor Bulgaarse wonderdoelman

In Leiria liepen de aanvallen van Cristiano Ronaldo en consorten steeds opnieuw vast als de Bulgaarse doelman Vladislav Stoyanov in beeld kwam. Vorige seizoen keerde de 28-jarige goalie van Ludogorets een strafschop van Ronaldo (bij de tweede poging was het toen wél raak) in de groepsfase van de Champions League en ook dit keer stopte hij een penalty van de topaanvaller.

Bondscoach Ivaylo Petev, die sinds december 2014 de leiding heeft bij de Bulgaren, was na afloop vol lof over zijn uitblinkende keeper. 'Wij hebben deze overwinning te danken aan Stoyanov. Hij heeft ons keer op keer uit de brand geholpen.' Bulgarije liet bewust Portugal het spel maken en gokte zelf op de counter. 'Wij hebben iedere mogelijkheid benut om toe te slaan met een tegenaanval. Dit is een prestigieuze zege op een toptegenstander.'

Het enige doelpunt van Bulgarije werd in de negentiende minuut gemaakt door een debutant: Marcelinho. De 31-jarige aanvallende middenvelder frommelde de bal binnen na een duel met Pepe. Pas twee maanden eerder bemachtigde de geboren Braziliaan een Bulgaars paspoort, wat mogelijk was omdat hij al vijf jaar actief is voor Ludogorets.

Zo worden langzaam de contouren van het nieuwe Bulgarije zichtbaar. In 2004 werd onder aanvoering van topspits Dimitar Berbatov voor het laatst kwalificatie afgedwongen voor een eindtoernooi, het EK in Portugal. Toen Berbatov in 2010 afzwaaide bij de nationale ploeg, kwamen de Oost-Europeanen in een diep dal terecht. Dat was voor verschillende coaches een reden om Berbatov te smeken om terug te keren, maar de huidige spits van PAOK Saloniki bleek niet te vermurwen.

Van Petev hoeft Berbatov geen telefoontje te verwachten, want de veertigjarige coach heeft duidelijk een nieuwe weg ingeslagen. Zo worden routiniers Nikolay Mihaylov (ex-FC Twente), Stanislav Manolev (ex-PSV), Ivan Bandalovski (ex-Feyenoord) en Valeri Bojinov niet meer opgeroepen. De verjongde spelersgroep begint de lange weg naar het WK in Rusland met een thuiswedstrijd tegen Luxemburg op 6 september. Over praktisch een jaar (25 maart) gaat Nederland op bezoek bij dit Bulgaarse gezelschap.

Het legendarische Bulgaarse team dat vierde werd op het WK 1994 in de Verenigde Staten.
Het legendarische Bulgaarse team dat vierde werd op het WK 1994 in de Verenigde Staten.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.