Oranje aast tegen Estland en Andorra op Duits wereldrecord

• Nederland en Estland treffen elkaar voor de vierde keer in de historie. Oranje won alledrie de vorige ontmoetingen en slaagde erin om twaalf doelpunten te maken (doelsaldo 12-2).

Oranje aast tegen Estland en Andorra op Duits wereldrecord

Alle interlands tegen Estland werden afgewerkt onder bondscoach Louis van Gaal. Twee ontmoetingen dateren van de WK-kwalificatie 2002 toen Nederland het eindtoernooi in Japan/Zuid-Korea jammerlijk misliep.

Als het Nederlands elftal wint van Estland én van Andorra dan is kwalificatie voor het WK in Brazilië deze keer wel een feit. Nederland zal dan voor de tiende keer deelnemen aan een WK-eindronde.

Bij een overwinning op beide landen evenaart Oranje ook een wereldrecord van opeenvolgende overwinningen in WK-kwalificatieverband. Oranje slaagde er tot dusverre in veertien WK-kwalificatieduels op rij te winnen.

Arjen Robben in actie tijdens de vorige ontmoeting met Estland, op 22 maart 2013 (3-0 zege).
Arjen Robben in actie tijdens de vorige ontmoeting met Estland, op 22 maart 2013 (3-0 zege).

Het record staat nu nog op naam van West-Duitsland dat tussen 1969 en 1985 in zestien WK-kwalificatiewedstrijden op rij zegevierde.

Naast die veertien overwinningen op rij is Oranje ook al 28 WK-kwalificatiewedstrijden op rij ongeslagen (W26, G2).

De laatste nederlaag van het Nederlands elftal tijdens een WK-kwalificatiereeks dateert van 1 september 2001. Onder Bondscoach Louis van Gaal werd de uitwedstrijd tegen Ierland met 1-0 verloren.

Als aanvaller Robin van Persie (35 interlandgoals) scoort tegen Estland, dan krijgt hij de derde plaats op de eeuwige topscorerslijst van het Nederlands elftal alleen in handen. Van Persie deelt die positie op dit moment nog met Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooy die ook 35 interlanddoelpunten maakten.

Als Van Persie trefzeker is tegen Estland evenaart hij ook Ruud van Nistelrooy als Oranje-topscorer onder bondscoach Louis van Gaal. Van Nistelrooy scoorde in de eerste periode van Van Gaal zeven keer. Robin van Persie staat in het tweede ambtstermijn van Van Gaal op zes doelpunten.

Alleen Patrick Kluivert (40 goals) en Dennis Bergkamp (37) waren nóg trefzekerder dan Van Persie in het Nederlands elftal.

Voor Bondscoach Louis van Gaal zal het duel in Estland zijn 27ste wedstrijd op de bank van het Nederlands elftal zijn. Hij verloor tot nu toe drie van de 26 eerdere interlands (W16, G7, V3).

Samenstelling: Felix Aerts

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen