Opvolging Van Praag draait uit op tweestrijd, De Waard dingt mee

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week Tom Knipping over de zoektocht van de KNVB naar een nieuwe voorzitter van de voetbalbond.

Opvolging Van Praag draait uit op tweestrijd, De Waard dingt mee

De selectiecommissie van de KNVB is in de afrondende fase beland van de zoektocht naar een mogelijke opvolger van voorzitter Michael van Praag. Het doel is komende vrijdag de bondsafgevaardigden te mailen over de kandidaat. Deze persoon zal vervolgens worden voorgedragen op de bondsvergadering van 27 mei. De keuze van de commissie is in elk geval niet Pieter de Waard. De directeur van Telstar is niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met het achtkoppige comité dat op zoek is naar een ervaren boegbeeld met gezag.

Toch zal De Waard op 27 mei waarschijnlijk meedingen om preses te worden van de KNVB. De voetbaldirecteur ging op campagne, bezocht de afgelopen weken ongeveer twintig clubs en koerst af op het vereiste aantal schriftelijke toezeggingen dat nodig is om een kans te maken. Als er tien steunbetuigingen worden ingediend bij de bond, is hij volgens de reglementen kandidaat. In dat geval zal het uitdraaien op een verkiezing tussen Pieter de Waard en de favoriet van de selectiecommissie. De bondsvergadering telt zestig stemgerechtigden; dertig namens het amateurvoetbal en dertig namens het betaalde voetbal.

Overigens loopt Van Praag zijn termijn als bestuurder van UEFA nog door tot 2021 en treedt hij bij de KNVB pas af in december. Zodoende zal hij Nederland nog vertegenwoordigen tijdens het komende FIFA-congres in Parijs. Daar is het belangrijkste onderwerp op de agenda de uitbreiding van het WK 2022 naar 48 teams. Voorzitter Gianni Infantino zei eerder deze maand dat hij de kans van slagen schat op 'fifty-fifty' en is in onderhandeling met onder meer Koeweit, aangezien Qatar te klein is om zo'n groot toernooi alleen aan te kunnen.

Uitwijken naar Koeweit zou opmerkelijk zijn, omdat het nationale elftal tussen 2015 en 2017 nog werd geschorst door de FIFA. Die laakte destijds de invloed van de overheid op de nationale voetbalbond. Koeweit is in beeld, omdat uitwijken naar omliggende landen zoals Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten moeilijk ligt vanwege de economische blokkade die zij hebben ingesteld tegen Qatar. Uitbreiding van het WK zou de FIFA naar schatting vierhonderd miljoen dollar extra opleveren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.