Oprisping Turkije teveel voor zwak Japan

Turkije plaatste zich voor het eerst in de geschiedenis voor de kwartfinale op het WK. In een teleurstellende wedstrijd bleken de Turken net iets minder slecht dan gastland Japan (1-0).

Het armoedige Turkije had eigenlijk niet veel te duchten van het enthousiaste maar nog armoedigere Japan. Alle spelers waren van goede wil maar kwamen gewoonweg kwaliteit tekort om het verschil te maken op het gladde veld.

Voor de Turken was dat niet zo erg. Dankzij de snelle voorsprong kon de ploeg van Senol Günes achterover leunen. Van gevaarlijke counters, die naar een veilige 0-2 zouden leiden, was echter maar zelden sprake.

Japan slaagde er ook maar zelden in iets te creëren. In de laatste tien minuten voor rust kwam Turkije even onder druk. Vooral de Braziliaanse Japanner Alex was een paar keer gevaarlijk. Via een directe vrije trap verschalkte hij doelman Rüstü maar de paal bracht redding.

Na rust keerde Japans gevaarlijkste man niet terug. Ook Junichi Inamoto, die samen met Shinji Ono en Hidetoshi Nakata voor wat lijn in het spel had moeten zorgen, werd vervangen. Maar ook in de invallers deelden in de malaise.

En dus bleek de vroege goal van Ümit Davala beslissend. Bij een hoekschop van Ergün kopte de Turkse middenvelder al na elf minuten de 0-1 in. Ümit mocht ongehinderd de lucht in en kopte de bal hard in het Japanse doel. De Japanse vrees voor hoge ballen bleek daarmee terecht.

Turkije bereikte daardoor eigenlijk vrij simpel de laatste acht, iets waar zij bij hun vorige WK-deelname in 1954 niet in slaagden. Zaterdag treffen de Turken in de kwartfinale Senegal.

Voor Japan kwam er toch nog een vrij triest einde aan het toernooi in eigen land. De machteloze manier waarop de uitschakeling uiteindelijk kwam, stak schril af tegen het sterke en dwingende spel in de eerdere wedstrijden.