Oppermachtig Heerenveen speelt AZ compleet zoek

SC Heerenveen heeft op indrukwekkende wijze afgerekend met AZ. De Friezen dolden het apathische AZ, dat geen moment een antwoord wist te vinden en lijdzaam moest toezien hoe de thuisploeg aan een grote overwinning bouwde (4-0).

Oppermachtig Heerenveen speelt AZ compleet zoek

Met hoeveel zelfvertrouwen Heerenveen aan de wedstrijd was begonnen, bleek uit de 1-0 van Danijel Pranjic. De Kroatische linkspoot stiftte de bal gevoelvol in het doel toen hij na hands van Milano Koenders vanaf de strafschopstip het duel aanging met Boy Waterman.

Het zetje in de rug inspireerde Heerenveen tot grote daden. Michel Breuer schoot op de paal en Pranjic op de lat. Maar het was vooral Miralem Sulejmani, ooit begeerd door AZ, die ongrijpbaar was en telkens gevaar stichtte.

Zo'n aalgladde actie op links van de Serviër vormde de inleiding tot de 2-0. Sulejmani's voorzet belandde bij Jakob Poulsen, die de bal met vernuft in het doel werkte. Sulejmani maakte het trio voor rust zelf vol. Michael Bradley speelde hem vrij en de linkspoot schoot door de benen van Waterman raak.

Heerenveen bleef soepel combineren en pikte iedere Noord-Hollandse pass op die niet honderd procent zuiver was. Het vervolg was ook steeds overtuigend. Zo werd een fout van Sebastien Pocognoli AZ fataal. De Belg verspeelde de bal, Poulsen rukte op, gaf voor en Bradley rondde koppend ijskoud af: 4-0.

In de 35 minuten die restten, verzuimde Heerenveen de afstraffing nog groter te maken. De ploeg van Gertjan Verbeek klom naar de vijfde plaats, de plek waar AZ zich sinds de mislukte eerste seizoenshelft op richt. De marge tussen Heerenveen en AZ bedraagt zes punten, zij het dat de mannen van Louis van Gaal nog een duel met Feyenoord tegoed hebben.

Bekijk hier al onze video's